MENÜ
 • Zsugorodik a Merkúr

  Persze nem úgy, mint bőrös virsli a hideg szélben

  Akárcsak a csillagoknak, úgy a bolygóknak is megvan a saját élete. Születnek, élnek, elpusztulnak. E röviden összefoglalható életpálya során érdekes módon nemcsak felszínük változik, hanem méretük is. Akárcsak a csillagoknak, csak itt ez a méretbeli ingadozás jóval kevésbé látványos.

  Az is igaz mindegyik bolygóra, hogy veszít a hőjéből. Ez alól a Merkúr sem kivétel, hiába ez a Naphoz legközelebbi égitest. A hűlési folyamat miatt a bolygó kráterekkel csipkézett felszínén hatalmas csúcsok alakultak ki, amelyek közt 3 kilométer magasak is vannak. Néhány hegylánc 1700 kilométer hosszan kígyózik a Merkúr felszínén.

  140318_merkúr

  Egy bolygókutatással foglalkozó amerikai professzor szerint még most is lehetnek olyan földrengések, amelyek átformálják a Merkúr felszínét. Sőt, ha el tudnánk helyezni szeizmikus mozgásokat mérő műszereket a bolygó felszínén, és azokat nem égetné el az első pillanatban a Nap hője, akkor valószínűleg hallanánk a lemezek mozgását.

  Az már az 1974-ben és 1975-ben odalátogató Mariner 10 űrszonda adataiból is kiderült, hogy a bolygó összemegy. A Mariner 10 csak a felszín 45 százalékát tudta lefotózni, és ez alapján a kutatók 2-6 kilométerre becsülték a zsugorodás mértékét a bolygó születése óta. A legfrissebb adatokból azonban ennél nagyobb, 8-14 kilométeres zsugorodás jött ki, és a tudósok számításai szerint 4880 kilométer lehet a bolygó átmérője. Összehasonlításképpen: a Földé körülbelül 12756 kilométer.

  Forrás: iflscience.com

  Kép forrása: iflscience.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon