MENÜ
 • Zöld lehetett régebben az Antarktisz

  Egy új tanulmány szerint, melyet a NASA készített, az Antartika régebben cseppet sem volt az a vérfagyasztóan hideg környék, mint korunkban.

  A június 17-én kiadott tanulmány szerint az Antartika korábban sokkal melegebb helynek számított, mint azt bármelyik kutató is gondolta volna. A klíma az eredmények szerint olyannyira meleg volt, hogy még nagymértékű vegerációt is tudott biztosítani – így például könnyen elképzelhető, hogy a most jeges Antarktiszt fák vették körül.

  A kutatók szerint körülbelül 15-20 millió éve a terület átlaghőmérséklete 11 Celsius fok körül mozgott, mely könnyen felcsúszhatott akár 17 fokra is és a csapadék mennyisége is nagyobb volt.

  A közreműködők elmondása szerint a vizsgálatok célja az volt, hogy jobban megérthessék azt, hogy a jövőben milyen változásokat okozhat majd a klímaváltozás.

  A vizsgált elemek leginkább az egykori lombok viaszmaradványaiból álltak. Bár azt gondolnánk a jég könnyedén konzerválhatta a területek régi flóráját és faunáját, a folyamatos jégzajlás- és vándorlás miatt sajnos minden bizonyíték szó szerint elúszik, arról nem is beszélve, hogy bizonyító jellegű jégdarab maximum egymillió évre tud visszatekintést nyújtani, a tudósok jelen esetben pedig jóval régebbi korszakokra akartak visszatekinteni.

  A viaszmaradványok többek között információt adtak az egykori levegő pollentartalmáról is.

  “Ahogyan a történelem is sokat taníthat nekünk a jövőről, úgy a régi klíma is.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon