MENÜ
 • Zebrának festik a lovakat

  Nem puszta hóbortból, ennek is megvan a maga oka

  Lótulajdonosok százai számolnak be az új védekezési taktika sikeréről. Képek tucatjait teszik közzé, mintákat és festékalapanyagokat ajánlanak egymásnak. A felhasználókat nem érdeklik a tudományos bizonyítékok, bejegyzéseikben és kommentárjaikban egyértelműen dicsérik a módszert.

  Van, aki állítja, a lefestett részeket kerülik a rovarok, viszont a festetlent továbbra is támadják. A furcsa módszernek lehet tudományos alapja is. Magyar és svéd kutatók kimutatták, hogy a zebrák szőrének kontrasztos mintázata valóban szolgálhatja a rovarok elleni védelmet. A feltevés szerint a forró szavannák vakító napfényében nehezen ismerik fel a csíkos állatot, vagy gondot okoz nekik, hogy a vágtató csordában az egyes állatokat megkülönböztessék.

   

  A pontos magyarázatot azonban még nem találták meg. „A téma ennél összetettebb. Megfigyelhető ugyan, hogy a zebrák kevesebbet szenvednek a cecelégy csípésétől, ám ez könnyen vezethet téves következtetésre. Lehet, hogy a zebrák – például a bőrük rángatásával – ügyesebben védekeznek” – fűzte hozzá Burkhard Bauer állatorvos, a vérszívó rovarok szakértője.

  A kedvencüket zebrává festő lótulajdonosokról Bauer annyit mondott, egyszerű pszichológiai összefüggés is lehet munkájuk és a vélt eredmény között: „Ha fáradságos munkával egyszer bemázolták az állatot, valószínűleg sikeresebbnek fogják tartani a csíkok rovarelhárító hatását is“.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Pünkösdtől nyit a Plázs Siófok

  Bulvár
  máj. 26., kedd

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon