MENÜ
 • Zebrának festik a lovakat

  Nem puszta hóbortból, ennek is megvan a maga oka

  Lótulajdonosok százai számolnak be az új védekezési taktika sikeréről. Képek tucatjait teszik közzé, mintákat és festékalapanyagokat ajánlanak egymásnak. A felhasználókat nem érdeklik a tudományos bizonyítékok, bejegyzéseikben és kommentárjaikban egyértelműen dicsérik a módszert.

  Van, aki állítja, a lefestett részeket kerülik a rovarok, viszont a festetlent továbbra is támadják. A furcsa módszernek lehet tudományos alapja is. Magyar és svéd kutatók kimutatták, hogy a zebrák szőrének kontrasztos mintázata valóban szolgálhatja a rovarok elleni védelmet. A feltevés szerint a forró szavannák vakító napfényében nehezen ismerik fel a csíkos állatot, vagy gondot okoz nekik, hogy a vágtató csordában az egyes állatokat megkülönböztessék.

   

  A pontos magyarázatot azonban még nem találták meg. „A téma ennél összetettebb. Megfigyelhető ugyan, hogy a zebrák kevesebbet szenvednek a cecelégy csípésétől, ám ez könnyen vezethet téves következtetésre. Lehet, hogy a zebrák – például a bőrük rángatásával – ügyesebben védekeznek” – fűzte hozzá Burkhard Bauer állatorvos, a vérszívó rovarok szakértője.

  A kedvencüket zebrává festő lótulajdonosokról Bauer annyit mondott, egyszerű pszichológiai összefüggés is lehet munkájuk és a vélt eredmény között: „Ha fáradságos munkával egyszer bemázolták az állatot, valószínűleg sikeresebbnek fogják tartani a csíkok rovarelhárító hatását is“.

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre