MENÜ
 • Víz a naprendszerünkön kívül?

  Naprendszerünkön kívül is egyre több olyan bolygót fedeznek fel, amelyeken akár víz is lehet. Vajon mikor fedezik fel az első olyant, amelyen élet is található?

  Csillagászok most először találtak bizonyítékot arra, hogy exobolygók (a naprendszerünkön kívüli, vagyis idegen csillagok körül keringő bolygókat nevezzük extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak) légkörében víz lehet. A Hubble űrteleszkóp által készített képeket használták fel a kutatáshoz. A kutatók öt bolygó légkörében találták gyenge, de egyértelmű jelét a víznek.

  131204_bolygók

  Mind az öt csillagot forró Jupiternek nevezik, igencsak masszív bolygók, amelyek közel keringenek csillagjaikhoz. Drake Deming, a University of Maryland kutatója azt mondta, hogy nagyon nehéz megvizsgálni egy ilyen távoli bolygó légkörét, de képesek voltak megfigyelni a víz jelenlétét.

  Az említett öt bolygót már régóta kutatják, nem túl barátságos a környezetük, nem alkalmasak a földihez hasonló életre. A WASP-17b nevű bolygólégkörében például nátriumot is találtak. A WASP-12b légkörében szenet találtak. A WASP-19b nagyon közel kering csillagához, alig valamivel kevesebb mint 19 óra alatt kerüli meg azt.

  Forrás: Index

  Kép forrása: Index

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon