MENÜ
 • Víz a Marson!

  Eddig tudomásunk szerint a Föld volt az egyetlen olyan bolygó, melyen elképzelhető bármilyen élet. Ez a megállapítás viszont erősen változóban van.

  Néhány tudós most fejezte be a két meteorit elemzését, melyek a Mars belsejéből származnak. A kutatások szerint a meteoritokban talált víz mennyisége sokkal magasabb, mint azt eddig gondolták volna – arányaiban hasonló a Földünkéhez. Az eredmények nem csak a Mars történelmével kapcsolatos tudásunkat befolyásolhatják, hanem erősíthetik azt a feltevést is, hogy a Marson volt élet.

  A kutatást az Új Mexikói Egyetemen hajtották végre Francis McCubbbin vezetésével. Az eredményeket a Geology címá magazinban közölték le.

  Mint kiderült, a meteoritok meglepően fiatalok, körülbelül 2,5 millió éve csapódtak a Földbe, a Mars egy robbanásakor. A benne található víz úgy kerülhetett a kőzetek mélyébe, hogy folyékény állapot után fagyott halmazállapotba került.

  Bár a két meteorit más-más mennyiségű vizet tartalmazott, az mindenképpen tény, hogy a Mars képes volt valamikor víz tározására. A kövek körülbelül 70 – 300 ppm mennyiségű vizet tartalmaztak. A felső földi rétegekre jellemző szám 50-300.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon