MENÜ
 • Virággal meggyőzőbb a bocsánatkérés

  Hogyan kérjünk bocsánatot szívünk választottjától? Erre próbáltak tudományos megoldást találni brit kutatók.

  Bocsánatot kérni valakitől csupán szavakkal anélkül, hogy valamilyen formában “kártalanítanánk”, egy tanulmány szerint nem elégséges. Ahogyan az sem, ha valamiféle kompenzáció –  mint például egy csokor virág – mögött nem látszik a tényleges megbánás. A kutatók szerint a kettő együtt, azaz valamiféle gesztus és az azt megtámogató szóbeli engesztelés lehet a nyitja a jó bocsánatkérésnek.

  A Baylor Egyetem kutatói saját pszichológus-tanulóit vetette alá ártatlan kísérletnek. A hallgatóknak minden esetben egy “nem létező” partnerrel kellett osztozkodniuk 10 darab ötven dollárt érő ajándékkártyán. Az első körben mindkét csoport tagjai 2 darabot kaptak. A kutatók azt mondták, a partner döntötte el, ki mennyit kapjon belőlük. A második közben a diákok kilenc kártyát és egy néhányuk bocsánatkérő levelet kapott a partnertől, melyben az állt, hogy sajnálják, hogy az előző körben olyan szűkmarkúan bántak az ajándékokkal. A harmadik körben maguk a hallgatók oszthatták el a tíz darab jegyet.

  A megfigyelések szerint a bocsánatkérő üzenet megtette a hatását. A kutatásból kiderült, hogy ugyan az a tény, hogy kaptak-e üzenetet vagy nem, nem befolyásolta azt, hogy hogyan osztották el a kártyákat, de a diákok leginkább azokban az esetekben bocsájtottak meg képzeletbeli partnereiknek, amikor kaptak írott bocsánatkérést is a második körben.

  A kutatók szerint, leszűkítve mindennapjainkra a kísérlet tanulságát, egy-egy megbántás vagy rossz cselekedet után a legelőnyösebb egy üveg borral, egy csokor virággal illetve ezek mellé szóbeli bocsánatkéréssel is vezekelnünk.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon