MENÜ
 • Videó: Így tűnik el szemünk előtt az arktiszi jég

  Az olvadás különösen az utolsó években ijesztő.

  Egy napja sincs, hogy bemutattunk egy videót arról, ahogyan két dokumentumfilmes szemtanúja volt egy öt négyzetkilométeres jégtömb leszakadásának a hetedik kontinensen, az Antarktiszton.  Máris itt a legújabb, sokkoló felvétel: a globális felmelegedés elmúlt huszonöt éve így olvasztotta apránként az északi jégsapkát, az Arktiszt.

  Szatellitek segítségével a NOAA éghajlatkutató-szervezet 1987 óta tanulmányozza az Északi-sarkkör eljegesedését, a jeges felület kiterjedését és az utolsó negyed évszázad adatai alapján egyperces videót készített a változásról. A szakemberek hozzáteszik: bár ahogy érkezik a téli évszak, a jég újra-újra terjeszkedik, ez azonban nem jelenti azt, hogy visszaáll a régi rend is.

  A videóból ugyanis nem derül ki, hogy a kialakuló jég egyre vékonyabb. A jég csökkenő felülete egy másik veszélyt is magában hordoz: az őshonos élővilág pusztulását, elvándorlását. Számos faj kénytelen a jégmezőkről a szárazföldre menekülni, ahol az emberlakta településekhez is közelebb kerülnek, amely számos konfliktusra adhat okot – Grönlandon ez már ma problémás jelenség. A jegesmedvék például rendszeresen betörnek a falvakba, kárt okozva a gépjárművekben, élelmet keresve a kukákban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon