MENÜ
 • Veszélyeztetett állapotban a Császárpingiv

  Újabb állatfaj fennmaradása került veszélybe egy nemrég kiadott tanulmány szerint. Lehet, hogy néhány évtizeden belül örökre búcsút vehetünk az Antarktiszon élő császárpingvineknek.

  A napokban kiadott kutatás a Dion Islets pingvin-kolónia megfigyelésén alapszik, melyet már hosszú évtizedek óta figyelnek különböző kutatók. Míg 1948 és 1970 között több mint 150 pingvin-pár dolgozott azon, hogy növekedjen a szaporulat, ez 1999-ben már 20 párra csökkent, 2009-ben pedig már kihalt a kolónia.

  A legfőbb probléma az, hogy ezek azok a pingvinek, amelyek a jégen költik ki a tojásaikat, a jég viszont az Antarktiszon egyre inkább eltűnőben van. A több mint egy méter magasságot és 20 éves kort is megélő pingvinek tojásainak fele nem tud soha kikelni, a születő fiókáknak pedig ugyancsak fele éli meg a következő évet.

  Probléma a táplálkozás is, hiszen a hal- és rákféleségeken kívül a legfőbb eledelnek a plankton számít, mely újra csak jéghez kötött. Ahogy fogy a jég, úgy fogy a táplálék is, évről évre.

  Ez pedig a kimutatások szerint sajnos igaz a pingvinek számára. Jelenleg 3000 darab pingvinpár létezik, 2100-ra várhatóan – ha a tendencia nem gyorsul és nem is lassul – ez alig 500-600-ra fog csökkenni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon