MENÜ
 • Veszélyben a Nagy-korallzátony?

  Az ausztrál kormány bármit megtenne, hogy megakadályozza a problémát.

  A Nagy-korallzátony a Föld legnagyobb egybefüggő korallzátonya, mely közel 900 szigetből áll, lélegzetelállító 34,4 millió hektáros területe pedig az űrből is jól látható. Az ausztrál kormány azonban aggódik a terület miatt, hiszen az elmúlt években óriási pusztulás tapasztalható. Az ausztrál környezetvédelmi miniszter, Tony Burke a héten tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, ideje megkongatni a vészharangokat, hiszen baj van.

  A korallzátony ugyanis az utóbbi 27 évben a rárakódott korallréteg csaknem felét elveszítette, mely a becslések szerint 2022-re még ennek is a felére csökkenhet, ha nem találnak ki valamit a kutatók. A károk nagy részéért az az 1985 óta, 34 alkalommal lecsapó trópusi ciklon tehető felelőssé, mely felszaggatta a tengerfenékről a korallok nagy részét, majd a heves hullámzás elszállította a törmeléket. Másfelől az óceán átlagos hőmérsékletének emelkedése következtében elpusztult állatok a károk további 10%-át okozhatják.

  Mr. Burke szerint azonban leginkább az a probléma, hogy az ausztrál kormányok az elmúlt csaknem harminc évben elhanyagolták a területet. Kijelentette, hogy nem látja értelmét annak, hogy egymásra mutogassanak, ehelyett inkább közösen össze kell fogni és menteni, ami menthető. Ezzel a céllal indult el a Nagy korallvédő-program, mely során több millió dollárt költenek a további pusztulás megakadályozásra. Burke szerint, ha minden a tervek szerint halad, pár éven belül jelentős mértékben sikerülhet csökkenteni a Föld egyik leghíresebb képződményének további pusztulását.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon