MENÜ
 • Vérfagyasztó levelek a múltból

  Igazi poklot éltek át a Scott kapitány legénységének tagjai a Déli Sarkhoz tartó expedíciójuk során - derült ki az egyik tag 27 leveléből, melyeket most aukció során adnak el.

  Apsley Cherry-Garrard anyjának írt leveleiben megrázó részletességgel taglalta a borzalmas körülményeket és élményeket, melyek a britek első Déli Sarkot megcélzó expedíciójuk során éltek át. A levélben a férfi beszámol csapatának tagjainak fagyott holttesteiről, átmeneti idegösszeroppanásáról és a félelemről, miszerint hazatérésükkor meg fogják őket vetni, mert a norvég riválisok egy hónappal előbb éltek célba, mint ők.

  A levelek 1910 júniusától 1923 februárjáig datálódnak. A csapat miután elérte a Déli Sarkot hazaindult, de visszatérésükkor már elkezdtek fogyatkozni. Először Edgar Evans és Lawrence Oates hunytak el, akiket követett Scott, Edward Wilson és Henry Bowers is, akiknek nem csak az erős széllel, de az éhséggel is meg kellett küzdeniük útjuk során.

  A levekben a férfi többek között róluk is említést tesz: “Megtaláltuk Scott, Wilson & Bowers testét és minden ingóságukat. Biztos vagyok benne, hogy nem volt fájdalmas haláluk – ilyen nagy harc után szívós lesz az ember – de a hosszú szenvedés lehetett a legborzalmasabb. Wilson & Bowers nagyon csendesen halhatott meg ,valószínűleg álmukban.”

  Cherry-Garrard – aki 24 évesen csatlakozott az expedícióhoz – fizikailag és mentálisan is összeomlott, miután elvesztette Scott csapatát. A közbeeső időről így írt: “a legrosszabb élmény, amiben valaha részem volt. Az igazi pokol!”

  Thomas Venning könyv- és kéziratszakértő szerint a most kalapács alá kerülő levelek igazi kincsek: “Ezek a levelek a legfontosabb hiányzó részei az expedíciónak.”

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon