MENÜ
 • Végső veszélyben a pandák

  A Kínában élő, eddig is veszélyeztetettnek nyilvánított pandák egy tanulmány szerint még nagyobb veszélybe kerülhetnek.

  Egy ma megjelent kutatás eredményei szerint a Kínában élő pandák legfőbb élelme – mely életben maradásuk egyik legfontosabb alapja – a bambusz örökre eltűnhet a flórából, a klímaváltozás miatt.

  A Nature Climate Change nevű folyóiratban megjelent tanulmányt a Michigan Állami Egyetem és a Kínai Tudományakadémia készítette el, azt vizsgálva, hogy a klímaváltozás milyen hatással lehet a bambusz különböző fajtáira, melyek alapvető élelmei a Észak-Kínában élő, amúgy is veszélyeztetett pandák számára. Az eredmények lehangolóak lettek – még a legderűlátóbb előrejelzések szerint is olyan szinten fog a növény eltűnni, hogy a 21-ik század végére a pandák végveszélybe kerülhetnek. Egyszerűen nem lesz élelmük.

  A tudósok a Qinling hegységben található növényzetet vizsgálták meg a klímaváltozás szempontján keresztül. A területen 275 panda él, mely kevésnek tűnhet, pedig a még vadon fennmaradt példányok 17 százalékáról beszélünk. Az itt élő pandák sokban különböznek nagyobb társaikról, földrajzi izolációjuk miatt pedig az őket fenyegető veszély fokozottabb, főleg ha az időjárás változásait nézzük.

  “Ahhoz, hogy a tudósok jó döntéseket hozzanak, fontos megérteni a klímaváltozás hatásait.” – monda Jianguo “Jack” Liu, a tanulmány egyik szerzője – “Látva ezeket a változásokat, melyek a bambuszt érik, segít minket felkészülni azokra a veszélyekre, melyekkel a pandáknak a jövőben szembe kell néznie.”

  A bambusz fontos része az itt található erdők ökoszisztémájának, és alapvető élelmei nem csak a pandáknak, de egyéb olyan vadon élő fajoknak is, melyek veszélyeztettek – például egy teknősfajnak. A bambusz legfőbb problematikája abban áll, hogy rendkívül bonyolult a reprodukciós rendszere. Csupán 30-35 évente virágzik, vagyis limitálva van az esélye arra, hogy igazodjon a klímában bekövetkező változásokhoz.

  A pandák sorsa nem csak a természet, de az emberiség kezében is van. Ugyanis a tanulmány szerint ha a bambusz kihal, akkor az emberiség fogja megakadályozni azt, hogy a pandák tiszta utat találjanak egy új élelemforrás felé.

  A kutatást többek között a NASA is támogatta.

  fotó: MSU

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon