MENÜ
 • Vegalománia – Ők szenvednek, mi szórakozunk

  A lóversenyek, cirkuszok, rodeók látogatói valószínűleg nincsenek tudatában annak, hogyan bánnak ott az állatokkal, mivel jár az idomításuk valójában.

  Mark Twain mondta egyszer: „Valamennyi élő teremtmény közül az ember az, aki leginkább méltó az utálatra. Az ember az egyetlen teremtmény, aki merő szórakozásból okoz fájdalmat, ráadásul úgy, hogy tudatában van annak, hogy fájdalmat okoz.” 

  Szomorú kijelentés ez, de ha magunkba nézünk, rá kell jönnünk, nagyon is igaz. Hiszen rengeteg módszer, úgynevezett “sport” létezik arra, hogy az állatok keserűségén, szenvedésén nevessünk és szórakozzunk, íme néhány:

  Rodeók

  A tévhitekkel ellentétben a rodeókon a bikák és a lovak nem azért állnak ellen, mert meg vannak vadulva, hanem mert egyszerűen fájdalmaik vannak. Egy szíjat, úgynevezett lágyékhevedert erősítenek fel az állat testére, a nemiszervek fölé. Amikor az állat elhagyja a karámot, elég egy szoros rántás az övön ahhoz, hogy fájdalmában rugdalni kezdjen.

  Az egyéb sérüléseket leszámítva, melyek a rodeók alatt érik az állatokat, mint pl. lábtörések, egyéb módszerekkel is kínozzák őket: pofozással, hergeléssel, áramütéssel is ingerlik őket, hogy azok őrjöngve törjenek ki a karámból a nagyközönség szórakoztatására.

  Lasszózás

  A lasszózás lényege, hogy egy teljes sebességgel menekülő, halálra rémült állat nyakába kötelet hajítanak, ezt követően a szerencsétlen lényt egy hirtelen rántással megállítják, amitől a földbe csapódik. Ezek a védtelen állatok egyáltalán nem egy versenyszámként, vidám előadásként élik meg ezeket a kegyetlenségeket, hanem szenvednek, rettegnek, súlyosan megsérülnek.

  Fogadás

  Mint minden más üzletnek, az agárversenynek és a lóversenynek is egy célja van: a nyereség. Nem az állatok dicsőítéséről, gyorsaságuk elismeréséről szólnak, csupán egy újabb módja annak, hogy az ember hogy tudja kihasználni a nála gyengébbeket, pénzt csinálni belőlük csupán a saját javukra.

  Vásárterek

  A különböző vásártereken az állatokkal csupán kiállítási tárgyakként bánnak, illetve versenyzésre, fogadásra használják őket. Ezekre a versenyekre való felkészültséget legtöbbször étel és víz megvonásával érik el.

  Az állatok számára teljesen idegen az a környezet, ahová elhurcolják őket egy verseny kedvéért, a zaj és a tömeg pedig annál inkább stresszet okoz náluk. Gyakran azzal sincsenek tisztában, hogy mit várnak el tőlük, mit kellene tenniük, és emiatt meg is sérülhetnek, majd feleslegessé válnak. Értelmetlen, teljesen jelentéktelen és furcsa versenyeken kénytelenek részt venni, melyeknek céljuk nem más, mint a profitszerzés és puszta szórakoztatás.

  Vadászat

  Nem elég, hogy élőhelyük elvesztése fenyegeti őket, már saját megszokott környezetükben sem lehetnek teljes mértékben biztonságban, ugyanis folyamatosan ki vannak téve a vadászat fenyegetettségének. A vadászok évente több mint kétszáz millió (!) állatot pusztítanak el.

  A legkeresettebb állatok listáját ezen a téren a szarvas, nyúl és mókus vezetik. A vadászatot már csak azért sem nevezhetjük sportnak, mert egy állatnak esélye sincs egy felfegyverzett, lesből támadó emberrel szemben. Élő célpontok ők, akik erőszakos halál áldozataivá válnak.

  Horgászat

  A horgászat is egyfajta vadászat, halálos, véres „sport” ez, ahol mindig az a fél szenved, aki nem ember. Kár lenne azt hinni, hogy a halak kevésbé éreznek. Kutatók kimutatták, hogy ezek a vízi lények is ugyanúgy reagálnak a fájdalomra, mint az emlősök. Anatómiailag, élettanilag és biológiailag ugyanis a hal fájdalomrendszere láthatóan ugyanolyan, mint egy madáré vagy egy emlősé.

  A lényeg tehát, hogy a halak is érző lények, így természetesen érzékelik és felfogják a fájdalmat. Akik azt gondolnák, hogy a halaknak „könnyebb” haláluk van, figyelembe kell venniük, hogy érzékszerveik igencsak magasan fejlettek, idegrendszerük bonyolult, a miénkhez nagyon hasonló idegsejtekkel rendelkeznek, és bizonyos ingerekre adott válaszaik azonnaliak és élénkek.

  Cirkuszok

  Aki cirkuszba jár, bizonyára ritkán vagy inkább soha nem gondolkodik el azon, hogy vajon mi vesz rá egy állatot arra, hogy valami számára egészen természetelleneset, sőt, gyakran veszélyeset tegyen, mint pl. lángokon való átugrás, egy lábon egyensúlyozás vagy vízbe ugrás magasan a levegőben levő emelvényekről.

  Az állatidomárok igyekeznek elhitetni a közvéleménnyel, hogy az állatokat jutalom ígéretével veszik rá az ilyen viselkedésekre, az igazság azonban sajnos távol áll ettől. Az idomított állatok ugyanis azért engedelmeskednek, mert félnek a büntetéstől, amit már oly sokszor megkaptak.

  Érdemes tehát azt is meggondolni, hogy megéri-e az a pár órás szórakozás azt a hosszú ideig tartó kínzást és szenvedést, amit ezek az érző lények kell elviseljenek. Ha ehhez hasonló eseményekre veszünk jegyet, akkor bizony saját pénzünkkel támogatjuk e szörnyűségeket.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon