Vegalománia – Miért jobb a húsmentes életmód? – III.
A vegetáriáus étrend bizony nem merül ki a rántott sajtban, és nem, a vegánok nem csak salátalevelet rágcsálhatnak. Szigorú szabályok sincsenek, “ezt nem ehetsz”, “ezt neked nem szabad megkóstolnod”, hisz a húsmentes életmód nem a tiltásról szól.
Pont ellenkezőleg: az igazság megismeréséről és elfogadásáról, valamint nyitottság az újra, a szemellenző hanyagolása, ami lássuk be, mindenképpen pozitív és értelmes hozzáállásról tanuskodik.
Az előző részekben összegyűjtöttünk néhány érvet, melyek egyértelműen a vega étrend mellett szólnak, most pedig folytassuk, mégpedig két újabb ponttal (higgyétek el, ezeken nagyon is érdemes elgondolkodni):
1. Rengeteg betegséget kiküszöböl, megelőz
Mert valójában nem az a kérdés, hogy veszélyes-e az egészségre a növényi étrend. Tette már fel valaha bárki is magának a kérdést úgy, hogy nem káros esetleg a vegyes étrend az emberi szervezet számára?
Nézzük, milyen betegségek fordulnak elő csak és kizárólag a húst és emellett rengeteg egyéb állati eredetű terméket fogyasztók köreiben:
- csontritkulás
- érelmeszesedés
- mellrák
- prosztatarák
- végbélrák
- cukorbetegség
- allergia
- epekő
- vesekő
(Forrás: dr T. Colin Campbell: Kína tanulmány)
Nos, ezek egy vegetáriánus/vegán személy számára nagy valószínűséggel élete végéig ismeretlen csapások maradnak. Véletlen? Ne légy naiv…
2. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem okoz gondot a kálcium bevitel, sőt…
Az ember az egyetlen élőlény a Földön, aki csecsemő korából kilépve is abszurd módon ragaszkodik az anyatejhez. Ráadásul más fajok tejéhez… Hogy miért alakult ki ez a szokás? Talán még soha senki nem adott erre értelmes magyarázatot, inkább elintézik annyival, hogy a csontok erősségével hozzák összefüggésbe, azaz a kálcium bevitellel. Abba viszont érdemes lenne belegondolni, hogy mindezen állítások ellenére a legtöbb tejet fogyasztó nyugati országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya. Micsoda véletlen (újra), nem igaz?! Nem…
Az átlag nyugati ember ugyanis túl sok fehérjét fogyaszt. A túlzott fehérjebevitel felborítja a ph egyensúlyt, méghozzá a savas irányba – írja többek között Brenda Davis dietetikus is, Becoming vegan című könyvében.
A savas kémhatást a testünk azzal tudja leghatékonyabban semlegesíteni, hogy kalciumot von el a csontokból. Így hát ezt teszi. Ezért olyan gyakori a csontritkulás azokon a vidékeken, ahol sok húst, tejet, tojást fogyasztanak.
Mindezek fényében érdemes egy kis időre legalább félre tenni a szemellenzőt, és belegondolni: mi van, ha mindezidáig téves meggyőződéseink voltak a táplálkozással és egészséggel kapcsolatban?
A tények azt igazolják, hogy valami nagyon nem stimmel, és hiába a húsipar meg az őket támogató média heves próbálkozása különböző szintű agymosásokra, az igazság mindig is ott motoszkál majd: nem vagyunk húsevők, nem bírjuk megemészteni, még sütve-főzve is alig bírkózik meg vele szervezetünk, ez pedig néha végzetes elváltozásokat (tumort, érrendszeri elzáródásokat stb.) produkál. Akkor meg minek erőltetjük magunkra?