MENÜ
 • Vegalománia – Miért jobb a húsmentes életmód? – III.

  Mivel mindenki egyenesen fél bármiféle húst nélkülöző étrendtől, illetve sajnálja azt, aki ezt be meri vállalni, itt az idő, hogy eloszlassuk a tévhiteket, és kicsit beszéljünk a vega étrend / életmód napos oldaláról...

  A vegetáriáus étrend bizony nem merül ki a rántott sajtban, és nem, a vegánok nem csak salátalevelet rágcsálhatnak. Szigorú szabályok sincsenek, “ezt nem ehetsz”, “ezt neked nem szabad megkóstolnod”, hisz a húsmentes életmód nem a tiltásról szól.

  salat herz

  Pont ellenkezőleg: az igazság megismeréséről és elfogadásáról, valamint nyitottság az újra, a szemellenző hanyagolása, ami lássuk be, mindenképpen pozitív és értelmes hozzáállásról tanuskodik.

  aveg

  Az előző részekben összegyűjtöttünk néhány érvet, melyek egyértelműen a vega étrend mellett szólnak, most pedig folytassuk, mégpedig két újabb ponttal (higgyétek el, ezeken nagyon is érdemes elgondolkodni):

  1. Rengeteg betegséget kiküszöböl, megelőz

  Mert valójában nem az a kérdés, hogy veszélyes-e az egészségre a növényi étrend. Tette már fel valaha bárki is magának a kérdést úgy, hogy nem káros esetleg a vegyes étrend az emberi szervezet számára?

  horse

  Nézzük, milyen betegségek fordulnak elő csak és kizárólag a húst és emellett rengeteg egyéb állati eredetű terméket fogyasztók köreiben:

  • csontritkulás
  • érelmeszesedés
  • mellrák
  • prosztatarák
  • végbélrák
  • cukorbetegség
  • allergia
  • epekő
  • vesekő

  (Forrás: dr T. Colin Campbell: Kína tanulmány)

  csont

  Nos, ezek egy vegetáriánus/vegán személy számára nagy valószínűséggel élete végéig ismeretlen csapások maradnak. Véletlen? Ne légy naiv…

  2. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem okoz gondot a kálcium bevitel, sőt…

  Az ember az egyetlen élőlény a Földön, aki csecsemő korából kilépve is abszurd módon ragaszkodik az anyatejhez. Ráadásul más fajok tejéhez… Hogy miért alakult ki ez a szokás? Talán még soha senki nem adott erre értelmes magyarázatot, inkább elintézik annyival, hogy a csontok erősségével hozzák összefüggésbe, azaz a kálcium bevitellel. Abba viszont érdemes lenne belegondolni, hogy mindezen állítások ellenére a legtöbb tejet fogyasztó nyugati országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya. Micsoda véletlen (újra), nem igaz?! Nem…

  c

  Az átlag nyugati ember ugyanis túl sok fehérjét fogyaszt. A túlzott fehérjebevitel felborítja a ph egyensúlyt, méghozzá a savas irányba – írja többek között Brenda Davis dietetikus is, Becoming vegan című könyvében.

  A savas kémhatást a testünk azzal tudja leghatékonyabban semlegesíteni, hogy kalciumot von el a csontokból. Így hát ezt teszi. Ezért olyan gyakori a csontritkulás azokon a vidékeken, ahol sok húst, tejet, tojást fogyasztanak.

  Dont-drink-cows-milk

  Mindezek fényében érdemes egy kis időre legalább félre tenni a szemellenzőt, és belegondolni: mi van, ha mindezidáig téves meggyőződéseink voltak a táplálkozással és egészséggel kapcsolatban?

  Chipotle Grilled Tofu Tostadas

  A tények azt igazolják, hogy valami nagyon nem stimmel, és hiába a húsipar meg az őket támogató média heves próbálkozása különböző szintű agymosásokra, az igazság mindig is ott motoszkál majd: nem vagyunk húsevők, nem bírjuk megemészteni, még sütve-főzve is alig bírkózik meg vele szervezetünk, ez pedig néha végzetes elváltozásokat (tumort, érrendszeri elzáródásokat stb.)  produkál. Akkor meg minek erőltetjük magunkra?

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon