MENÜ
 • Vegalománia – Kiből lesz a hamburger?

  A legmegrázóbb titkot még csak ezután következnek. Ezúttal tekintsünk be egy nagyiparba született borjú életútjába.

  Mostanság csak úgy virágzik a lóhúsbotrány, valószínűleg az újmédiának köszönhetően. Hiszen nem újdonságról van szó, csupán kellettek bizonyos eszközök hozzá, hogy kibújjon a szög a zsákból. A felháborodás oka, hogy az emberek többsége ódzkodik – leginkább erkölcsi megfontolásból – bizonyos állatok húsának elfogyasztásától, a ló pedig egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik.

  Nagyon fontos azonban, hogy ezen a ponton feltegyük a kérdést: miben különbözik a lóhús a marhahústól? Miért sajnáljuk jobban a lovat, mint mondjuk egy tehenet? Hisz a tehén az egyik legszelídebb, legérzékenyebb állat a Földön, mégsem ejt senki érte könnyeket, míg egy ló élete mellett sokan akár kampányba kezdenének. Lássuk hát, min megy keresztül az az állat, akinek mindennemű lelkiismeret-furdalás nélkül tálalják húsát az ebédlőasztalon.

  Bélyegzés

  A marhahús egy megbélyegzett állattal kezdődik. Minden állat bőrébe bélyeget sütnek, ebben az esetben az arcukra. Ez a folyamat abban áll, hogy egy tüzes, izzó fémmel ejtenek egy jókora sebet az állatokon, az érzéstelenítés még csak szóba se kerül, a sebnek pedig magától kell begyógyulnia.

  Szarv eltávolítása

  A brutális fájdalmakat okozó megbélyegzést az úgynevezett „szarvtalanítás” követi, szintén érzéstelenítés nélkül. Leggyakrabban egy hatalmas vasfogóval vágják le a marhák szarvait, közben pedig gyakran le kell fogni őket, mert a kínzó fájdalomtól vergődnek és rángatóznak. Léteznek persze más brutális módszerek is az eljárásra, ahogy azt a következő videóban is látni lehet. A szarv helyén egy vérző csonk marad, az állatok pedig még napokig, akár hetekig szenvednek a brutális beavatkozások után.

  Szállítás

  Szállítás közben az állatokat annyira összezsúfolják a teherautókon, hogy szó szerint egymás tetején vannak, összenyomva a másikat. Az extrém körülmények következtében (hőség, fagy, fáradtság, sérülések, rossz egészségi állapot) néhányan el sem jutnak a vágóhídig élve.

  Tejtermelés

  A tejelő teheneket a nap 24 órájában az istállóban tartják leláncolva, hogy mozdulni se tudjanak. Rengeteg rovarirtót és antibiotikumot használnak a tejtermelés mesterséges növelésére, megfejésüket pedig gépek végzik folyamatosan. Azt se felejtsük el, hogy ahhoz, hogy tej legyen, folyamatosan meg kell termékenyíteni őket, ugyancsak mesterségesen, ami ismét egy kellemetlen és fájdalmas folyamat az állatok számára.

  Az újszülötteket két napon belül elszakítják anyjuktól, ezzel mérhetetlen frusztrációt és lelki traumát okozva mindkét félnek. A tej ugyanis nem annak lett szánva, akinek valójában szüksége lenne rá (itt megjegyezném, hogy egyébként az ember az egyetlen faj a Földön, aki csecsemőkora után is tejet fogyaszt, ráadásul más fajok tejét).

  A kisborjúkat nyakuknál fogva kikötik és korlátozzák, hogy izmaik kifejlődhessenek. Vashiányos, folyékony étrenden, alom, víz és fény nélkül tartják, majd négyhónapnyi fájdalmas létezés után levágják őket.

  A tejelő tehenek végül a teljes kimerültségtől összeesnek, és annak ellenére, hogy normál esetben akár húsz évig élnének, maximum négy év kínszenvedés után elpusztulnak. Valószínűleg mindenki kitalálja, ezután mi következik: a húsukat rendszerint gyorséttermek használják fel.

  Marhahús

   A megbélyegzett és szarvtalanított állatot egy szűk, sötét boxba helyezik, ahol kénytelen hátralévő életét leélni, persze már nincs sok hátra. A kivégzést újabban kábítópisztollyal végzik, amit eredetileg arra fejlesztettek ki, hogy az állatot fájdalommentesen eszméletlenné tegye. Sűrített levegő vagy vaktöltény segítségével egy acélszegecset lő ki, közvetlenül az állat agyába. Ezután az állatokat fellógatják és elvágják a torkukat, mivel húsuk mellett a vérük is felhasználásra kerül.

  Annak ellenére, hogy e kegyetlen eljárás előtt kábítószegecset kapnak a fejükbe, a véreztetéskor gyakran még maguknál vannak, erről pedig több rejtett kamerás felvétel is készült. Az állatok számunkra talán felfoghatatlan kínok között vergődnek, és lassan, fájdalmasan véreznek el. Ráadásul az sem ritka eset, hogy még ezután is életben maradnak, miközben már úton vannak a futószalagon a feldarabolás felé…

  Sajnos egy húsevő ember sem mondhatja el magáról, hogy semmi köze ahhoz, ami ezekkel az állatokkal történik. Az átlagemberek (és itt nem néhány kivételesen kegyetlen vagy szívtelen emberre, hanem az emberek túlnyomó többsége gondolok), aktívan részt vesznek és hozzájárulnak ahhoz, hogy pénzükből és adójukból olyan eljárásokat finanszírozzanak, amelyek más fajok tagjaitól a legfontosabb érdekeik feláldozását követelik. Mindezt miért? Hogy saját fajuk olyan érdekeit szolgálják ki, melyek nem csupán a legközönségesebbek, de a legszükségtelenebbek is egyaránt.

  Akik idáig vásárlási szokásaik révén az állatok leölését igényelték, nem érdemlik meg, hogy meg legyenek kímélve az általuk vásárolt hús termelésének bármely aspektusától, tehát az igazság feltárása ezzel a résszel még korántsem ért véget.

  Budai Réka

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon