MENÜ
 • Vegalománia – Húsvéti ünnepek állatbarát szemmel

  Az ünnepi hangulatra való tekintettel ideje kicsit vidámabb vizekre evezni, és vegyük sorra, a nagy húszabálás közepette milyen lehetőségei vannak annak, aki ilyenkor is kiállna a védtelen állatokért.

  Sajnos a legtöbb ünnep nem az állatok jólétét támogatja, hanem azok megkínzását és leölését. Ennek azonban nem kell így lennie, ugyanis van rá lehetőség, hogy az ünnepi asztal ne darált állat tetemekkel legyen tele, mert bizony a húsvéti sonkának is van alternatívája, ami nemcsak finomabb, de sokkal egészségesebb is.

  A húsvéti ünnepeket leginkább a bárányok, nyulak és csibék sínlyik meg. Azt már tudjuk, min megy keresztül egy nagyipari csirke, a szupermarketben vásárolt tojásokkal pedig méginkább ezeket a szörnyűségeket támogatjuk. Fontos tehát, hogy ha mindenképpen ragaszkodunk a hagyományos hímes tojásokhoz, válasszunk inkább bio vagy műanyag tojást.

  A nyulak nem játékszerek

  A nyuszi ajándékozás is nagy divat lett, ám nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy ez nem egy három napig, hanem egy évtizedig tartó felelősséggel jár. A nyulak bizony ellenállhatatlanul cukik, sokan örömmel babusgatnánk, de arra fel kell készülni, hogy egy nagyon kényes állatról van szó.

  Aki nyuszit kap ajándékba húsvét alkalmából, rendszerint nincs eléggé tisztában annak nevelésének és gondozásának megfelelő módszerével, ez pedig gyakran a kisállat életébe kerül. Alapvető tulajdonsága, hogy nagyon lassan és nehezen bontakozik ki, tehát már csak ahhoz is hónapokra van szükség, hogy gazdáját bizalmába fogadja és megmutassa valódi énjét.

  A lényeg, hogy semmiképp ne aranyos plüssállatként kezeljük, hanem érző lényként, aki szeretetre, gondoskodásra és hatalmas odafigyelésre vágyik.

  Húsvéti menü

  A magyar konyha persze hallomásból sem ismeri a vegetáriánus ételeket. A hagyományok szerint Nagyszombat délutánján főtt sonka, főtt tojás kerülnek az asztalra, tormakrém és fonott kalács kíséretében. Ha ehhez hasonlókat szeretnénk fogyasztani, azonban életeket megkímélve, nincs is annyira nehéz dolgunk, mint azt egyesek feltételeznék.
  A sonka helyett például jöhet szójából, tofuból, zöldségekből készült felvágott, házi füstöltsajt vagy szójavirsli, ahol pedig ilyenkor is előkerül a töltött káposzta, a tölteléknek nem kötelező húsból lennie. Az is készülhet szójás vagy diós rizsből, ami egészségesebb és ízletesebb is a levágott állatok hormonkezelt húsánál, ezt persze az nem tudhatja, aki még nem próbálta.
  A friss tavaszi zöldségekről se feledkezzünk meg, hiszen ízletesek és vitaminban gazdagok, a hosszú tél után pedig minden szervezetnek szüksége van rájuk.
  A töltött bárányt lenne a legfontosabb kiiktatni a menüsorból, ugyanis nincs az az ember a fogyasztói között, aki képes lenne sajátkezűleg végezni egy ilyen ártatlan, szelíd, érzékeny állattal. Emellett pedig egyáltalán nincs jótékony hatással egy emberi szervezetre, ahogy arról már korábban is volt szó.
  A lényeg, hogy igenis lehet a szeretet, együttérzés és az élet tiszteletének szellemében megélni ezt az ünnepet is, anélkül, hogy a nálunk gyengébbeket bántanánk, kihasználnánk vagy halálukat támogatnánk.
  Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog és legfőképpen békés húsvéti ünnepeket minden kedves állatbarát olvasónknak!
  .
  Budai Réka

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon