MENÜ
 • Vegalománia – Az óceánok és tengerek lakói

  Eddig csak a szárazföldi állatok sorsát boncolgattuk, de mi a helyzet a halakkal és egyéb vízi élőlényekkel?

  Valamiért mindig kevesebb figyelmet és sajnálatot kapnak, pedig ugyanúgy joguk van e bolygón élni, mint a többi Földlakónak.

  Sok “vegetáriánus” olyannyira engedékeny saját elveivel szemben, hogy a halat és úgynevezett tenger gyümölcseit még azért beveszi étrendjébe. Emellett általánosan elterjedt vélemény, hogy halat enni egészségesebb, mint szárazföldi állatokat. Pedig gondoljunk csak bele, mennyi hasznosíthatatlan hulladék és szennyezett üledék kerül az óceánokba nap mint nap.

  Az elmúlt években az olaj-, atom- és vegyi iparágak szinte semmit nem tettek a vízi világ védelméért. A tengerfenékre önteni mindig is jóval kényelmesebbnek bizonyult, mintsem megsemmisíteni a kelletlen szemetet, vegyszereket, mérgező anyagokat. A halakra persze közel sem csak az a veszély leselkedik, hogy élőhelyüköt megfertőzik.

  Kereskedelmi célú halászat

  Jelen korunk kereskedelmi halászflottái nagymértékben hozzájárulnak ehhez a helyzethez. Hatalmas, futballpálya méretű ipari célú vonóhálós hajókat és fejlett elektronikai készülékeket használnak a halak nyomonkövetésére és elfogására. Hatalmas hálókat feszítenek ki az óceán felett, mindent elnyelve, ami csak az útjukba kerül.

  Ezek a hajók és a halhús iránti egyre növekvő étvágyunk együttesen riasztó tempóban ürítik ki Földünk óceánjainak élővilágát. A világ 17 fő halászterületéből 13-at már már szinte teljesen kizsákmányoltak, a másik négy is kimerülőben van.

  Betegségek

  A pár éve kitört Pfiesteria járványt egy olyan mikroorganizmus okozta, ami a ciánnál ezerszer mérgezőbb. Ez a folyókba, tavakba és óceánokba öntött több millió liternyi kezeletlen sertésürülék és vizelet következtében jelent meg, és a vízi világ ökoszisztémáját egy le nem húzott wc-hez tette hasonlóvá.

  A tengeri életet és embereket egyaránt veszélyeztető Pfiesteria több mint egymilliárd (!) hallal végzett, ezzel minden idők legnagyobb feljegyzett halpusztításaként írva be magát a történelembe, és azóta is csak terjed. Valójában ez a víz alapú Pfiesteria invázió Amerikában az eddigi legveszélyesebb fertőző mikroorganizmus járványnak minősül. Ennek megértéséhez elég tudnunk, hogy tudósok szerint ez egy hármas fokozatú biológiai veszély, míg az Ebola négyes, az AIDS pedig ehhez képest “csupán” kettes.

  A dolgok persze itt is összefüggnek, hiszen ez a vírus annak eredményeként mutálódott, hogy az állatokat tömeges mértékben fogyasztjuk, főként a sertést. A sertéstelepek ugyanis sertések millióit hizlalják levágásra, ami úgy működik, hogy ami hatalmas mennyiségű gabonaként megy be, az hulladékként kerül ki. A szennyvíz pedig előbb-utóbb óceánjainkba és vízellátó rendszereinkbe kerül, ezzel megfertőzve az ott élő állatokat, és mindenkit, aki belőlük eszik.

  Bálnavadászat

  Bár a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1985-ben betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, sok országban továbbra is megölik a bálnákat az úgymond “egzotikus” húsukért.

  Ehhez szigonyokat, lőfegyvereket, tompa kampókat, sőt, még robbanószereket is használnak. A másik megoldás, hogy addig üldözik és terelik őket, míg egy bálnavadászatra kielölt öbölbe nem menekülnek. Ott pedig partra űzik és késekkel meggyilkolják őket.

  Delfinek

  Minden télen, pontosabban az októbertől márciusis tartó időszakban, delfinek ezreit terelik ki és ölik meg brutális módon Japán kisebb településein. A vízfelszín alatti úgynevezett hangzó rudakkal zavarják meg a delfinek hanglokátorait. Amint irányt tévesztenek és a hálókba kerülnek, a delfinek pánikba esnek.

  A halászok dárdadöféssel vagy késvágással gyakran megsebzik a rabul ejtett delfineket, mivel tudják, hogy a delfinek soha nem hagyják hátra sebesült családtagjaikat. Anyák és kisbabák rémülten hívják egymást, ahogy elválasztják, fellógatják és elvonszolják, hogy majd könyörtelenül halálra sebezzék őket.

  Jószívű és ártatlan lényekről van szó, és kétségtelenül jobb sorsot érdemelnének. Itt mégis, amíg sebzetten és kiszolgáltatottan fekszenek, cementpadlókon tehetetlenül vergődve, torkukat könyörtelenül elmetszik macsétákkal, és hagyják, hogy lassan megfulladjanak.

  Ezek a borzalmas képek a mészárlásról és a vérvörös vízről világosan mutatják, hogy a japán kormány egyáltalán nincs tisztelettel a világ óceánjainak állapota iránt, és halászatuk embertelen módszereivel gyakran megsértik a nemzetközi egyezményeket, törvényeket és konvenciókat, melyek célja az óceánok és bennük élő teremtmények védelme lenne a kizsákmányolással szemben.  A delfinhúst később piacokon és éttermekben árusítják, bár gyakran “bálnahús” cím alatt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon