MENÜ
 • Vegalománia – Amit a cseresznyéről tudni kell

  Ezen a héten egy újabb szezonját élő gyümölcsöt veszünk szemügyre annak jótékony hatásai tekintetében. Talán nem is gondolnád, hogy nagy kedvencünk, a cseresznye egyszerre méregtelenít és fiatalít.

  Ha azt hinnéd, hogy a banánt már nem nagyon überelheti egy gyümölcs sem, mindenképp olvass tovább. Ezúttal ugyanis egy igazi szépségelixírről lesz szó, az ókorban istenek eledeleként számontartott cseresznyéről. Ennek a kimondottan ízletes gyümölcsnek minden része igazi csodaszer: gyógyító hatással bír nem csupán a húsa, hanem a magva és a szára is. Érdekesség, hogy a cseresznyét régészeti leletek szerint elődeink már a kőkorszakban is ismerték.

  Kiváló antioxidáns

  Piros héja és húsa antociánban gazdag, ennek köszönhetően hatékony antioxidánsként működik. A cseresznye továbbá kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket, és lassítják az öregedést.  Mivel a kötőszövetet károsító enzimeket is lebontja, így azok nem sérülnek, ezek alapján pedig valóban egy fiatalító, szépítő gyümölcsről van szó.

  Tisztís és méregtelenít

  A cseresznye egyik legjótékonyabb tulajdonsága, hogy helyreállítja a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. Mindezek mellett tisztít, méregtelenít és vízhajtó hatása van. Makacs székrekedés esetén is jótékony hatású lehet.

  Nem csak a húsa

  Tudni illik, hogy a cseresznye szára is nyálkaoldó, vizelethajtó hatású. Ezt a részét soha vagy csak ritkán esszük meg, viszont a gyógyszeripar annál inkább felhasználja.  A szár kocsányából kivont vegyület ugyanis szívgyógyszerek alapanyaga. Ez erősíti a szívműködést, így segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.

  Kíméli szerveinket

  A szomolyai fekete rövid szárú cseresznye egyedülálló, és nem csak az íze miatt. Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták a fajta antibakteriális, májvédő és gyulladáscsökkentő hatását is.

  Vitaminok és ásványi anyagok

  Bár elősorban finom íze miatt fogyasztjuk, az sem elhanyagolandó, hogy ez a gyümölcs jócskán gazdag különböző vitaminokban és fontos ásványi anyagokban is. Megtalálható benne az A-, B- és C-vitamin, valamint a kálium, kalcium és a foszfor is.

  Láthatjuk tehát, hogy a cseresznye is egy igazi “csodagyümölcs”. Nem csupán az anyagcsere-folyamatok működésére hat kedvezően, de segíti az ízületekben gyakran lerakódó húgykősav kiürülését is. A cseresznye kifejezetten ajánlható, amennyiben csökken a teljesítményünk, vagy szívpanaszaink vannak.

  Jó étvágyat hozzá!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon