MENÜ
 • Vegalománia – A zöldséglevek hatásai

  Közeleg a téli időszak, ilyenkor pedig fokozottan figyelnünk kell arra, sikerül-e elegendő vitamin mennyiséget bevinnünk szervezetünkbe. A gyümölcsleveket mindannyian imádjuk, ám a zöldséglevek jótékony hatásairól talán sokkal kevesebben tudnak.

  Nem mindenki tud megbarátkozni a zöldségekkel, pedig egy néhai brit üzletember, dr. Norman Walker (1886 – 1985) szerint a naturista táplálkozás az egyik legjobb módja egészségünk megőrzésének.

  A naturisták alig isznak ivóvizet, mivel a napi minimum 8-10 dl zöldséglé majdnem teljesen fedezi folyadékszükségletüket. Sokat mozognak, nap- és légfürdőznek. Évente 2-3-szor 7-10 napot böjtölnek, ilyenkor csak vizet fogyasztanak.

  norman

  Ugyanakkor a teljesen nyers táplálkozás zöldséglevek nélkül nem elégséges. Ezek fogyasztása minimum napi 6 dl, de inkább 1 liter. Ilyen feltételek mellett elégséges a napi 1-2-szeri étkezés is (szilárd étel: zöldség, olajos mag, gabona). Kinyerésükre legjobb a prés (kisméretű), de tapasztalatok alapján a centrifuga is megteszi.

  vegetable

  Természetesen nem szükséges feltétlen áttérni a ténylegesen csak nyers növények fogyasztására, ám érdemes kipróbálni 1-2 zöldésglevet, amelyek jótékony hatásait most megismerhetitek:

  Sárgarépalé

  Fogyasztható mennyiség: 0,5-3 liter/nap

  carrot-juice-bold-sky

  Hatása: étvágy javulása, fogak megerősödése, emésztés rendbehozatala, szemproblémák gyógyítása, általános tisztítás/erősítés, szoptató anyáknak tejminőség és -mennyiség javulása, mellékvese/máj/belek erősítése, bőrbetegségekre, terméketlenségre, mirigyek gyógyításáea, rák, fekélyek esetén.

  Káposztalé

  Fogyasztható mennyiség: 2-5 dl, általában sárgarépalével keverve, de magában is lehet.

  cabbage-juice-benefits

  Hatása: emésztés rendbehozatala, fekélyek, nélbetegségek, daganatok, székrekedés, fogíny megbetegedései. Ha gázképződést észlelünk, ez a vastagbél betegségének jele, meg kell tisztítani azt (4-7 napos böjt beöntések reggelente, vagy 10-20 napon át minden reggel beöntés).

  Lucernalé

  Fogyasztható mennyiség: 0,5-3 dl/nap sárgarépalével együtt.

  alfafa

  Hatása: rendkívül gazdag vitaminokban és ritka nyomelemekben is. Csíráztassuk, és együk meg salátákban, vagy ha sok van, csináljunk lét belőle. Általános szíverősítő, különösen hasznos szív-érrendszeri betegségek esetén.

  Céklalé

  Fogyasztható magában is, de kezdetben csak kis mennyiségekben, inkább keverve.

  beetroot-juice-_2229093b

  Helyesen működő emésztés esetén a vizelet színét egyáltalán nem változtathatja meg. Gyakran fejfájást okoz, ám ez pont a tisztító hatását jelzi, mennyiségét csak fokozatosan növeljük.

  Hatása: vérjavító, menstruációs panaszok esetén (napi 2-3-szor 0,5-1 dl), klimaxban, máj/vese/epehólyagtisztítás.

  Ha érdekel, még milyen zöldségekből érdemes italt készíteni, tarts velünk jövő héten is! Addig pedig ne felejts el szétnézni a finomabbnál finomabb vega kaják között, melyek receptjeit és elkészítési módját is megtalálod nálunk.

  (Forrás: vegetarianus.hu)

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon