MENÜ
 • Vegalománia – A viviszekció áldozatai

  Az orvostudomány sem kíméli a védtelen állatokat. Vajon lehetnek jogosak ezek az embertelen eljárások, csak mert nem embereken végzik őket?

  A viviszekció (vivisection) magyarosabb kifejezéssel élveboncolást jelent, azonban nem csupán konkrét elevenen felboncolt állatok esetében használják, hanem mindenfajta élő állaton végzett kísérletekre. Szomorú tény, hogy ezeket a borzalmas eljárásokat az orvostudomány egy formájaként tartják számon, teljesen legálisak és elfogadottak, legalábbis míg homályos a legtöbb ember számára, hogy mi történik valójában a viviszekció áldozataival.

  Az ilyen kísérletek célja állítólag gyógymódok felfedezése emberi betegségekre. Azonban gondoljunk végig valamit: azok, akik emberi betegségekre úgy próbálnak gyógyírt keresni, hogy szándékosan szenvedést okoznak más érző lényeknek, két alapvető felfogásbeli hibát követnek el. Egyrészt az a feltevésük, hogy az állatokon végzett kísérletek eredményei alkalmazhatóak az emberiségre – mikor ez korántsem biztos. Másrészt megállapíthatjuk, hogy a kísérleti tudomány szükségszerűen félrevezető az élettudományok terén.

  Mivel az állatok teljesen másképp reagálnak különböző fertőzésekre, vírusokra, mint az emberi lények, minden állatokon tesztelt új terméket vagy módszert előbb-utóbb embereken is ki kell próbálni, mielőtt még biztonságosnak lehetne nyilvánítani azokat.

  E szabály alól nincs kivétel. Az állatokon végzett kísérletek nem csupán veszélyesek, mivel téves következtetésekhez vezetnek, hanem ezen túl még a klinikai vizsgálatokat is nagyban hátráltatják. Észben kell tartanunk, hogy bármilyen mesterségesen, szándékosan kiváltott betegség teljes mértékben eltér attól, ami spontán keletkezik.

  Orvosi kísérletek

  Sajnálatos módon az ilyen módszerek még mindig a tudomány zászlaja alatt futnak, ami lássuk be, sértés a valódi tudományokra, sőt, az emberi értelemre nézve is. Az élveboncolás tehát olyan orvosi kísérletekre vonatkozik, amelyek ártalmas anyagok beadásával, elektromos vagy traumatikus sokk alkalmazásával, érzéstelenítés nélküli műtétekkel, égési sérülésekkel, táplálék vagy innivaló tartós megvonásával, pszichikai vagy fizikai kínzásokkal járnak, melyek a mérhetetlen fájdalmakon kívül rendszerint mentális zavarokhoz, fertőzésekhez és még oly sok szörnyűséghez vezetnek.

  Fejsérülés kutatása

  A koponya környéki sérülések kutatása során részben vagy teljesen eszméletüknél levő babuin majmokat övekkel lekötöznek, és fejükre egy fémsisakot erősítenek, amit aztán 60 fokos szögben kilőnek. Ezeknek az abszurd kísérleteknek céljuk az autóbalesetek, futball, boksz és egyéb, a fejet érintő sérülések szimulálása. Ezt a borzalmas folyamatot ráadásul gyakran újra meg újra megismétlik ugyanazokon az állatokon.

  Katonai kutatások

  Végül pedig ejtsünk néhány szót a katonai kutatásokról, ugyanis ezeket is jócskán megsínylik rengetegen az ártatlan állatok közül. A világűrbe küldött majmoktól kezdve, a tehetetlen kutyákon tesztelt atomrobbanásokon át, a nukleáris sugárzásnak kitett főemlősökig minden ebbe a kategóriába tartozik. Húsz évvel ezelőtt az élveboncolás eljárásainak, kínzásainak kitett elpusztult állatok száma csillagászati volt, naponta világszerte 400.000-re (!) becsülték, és ez a szám évente 5%-kal emelkedik. Ma ez a szám szinte minden képzeletet felülmúl. Percenként 19 000. Évente 10 milliárd!

  Hogy mit tehetünk mi? Természetesen nem sokat, azon kívül, hogy tudatosan megválasztjuk, milyen termékeket támogatunk saját pénzünkkel. Ugyanis rengeteg kozmetikai és szépségápolási cikket ezeken a szerencsétlen élőlényeken tesztelnek, ezek az eljárások pedig a fentiekhez hasonlóan rengeteg szenvedéssel és fájdalommal járnak. A fekete listát termékeket ITT találod.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon