MENÜ
 • Vegalománia – A tejtermékek rabjai

  Mint minden állati eredetű étel, a tejtermékek is okozhatnak igen erős függőséget. Mivel alig kapni olyan ételt, ami ne tartalmazna sajtot vagy legalábbis tejet, szinte lehetetlen kikerülni az ördögi körből.

  Az előző részben már beszéltünk a hústól való függőségről, most pedig menjünk tovább, és lássuk, még mitől nem bírunk szabadulni, ha evésről van szó.

  boci_cow05

  Csak az ember…

  Tény, hogy az ember az egyetlen élőlény az egész Földön, aki úgy érzi, csecsemőkora után is szüksége van tejre. Ráadásul egy másik faj tejére. Michael Klaper táplálkozási szakértő a következőképpen vélekedik a témával kapcsolatban: “A emberi szervezetnek csupán annyi szüksége van a tehén tejére, mint a kutyáéra, a lóéra vagy a zsiráféra.” Végül is igaz, hogy ebbe az emberek 99%-a sosem gondolt bele.

  milk

  Sajnos nem csupán arról van szó, hogy a tejtermékek ízére vagyunk rákattanva, hanem ennél sokkal több van a háttérben: fizikailag is függővé válunk tőlük. Ezzel főként azért van baj, mert a nagyiparból származó tej és az abból készült termékek rengeteg növekedési hormont tartalmaznak, melyek cseppet sem kedvezőek az egészségnek és a normális életvitelnek.

  Még a húsról is könnyebb lemondani

  A sajthoz kapcsolódó függőséget Barnard doktor fedezte fel, amikor olyan emberek viselkedését tanulmányozta, akik vegetáriánus étrendre tértek át. Mint kiderült, az egyik legnagyobb nehézséget nekik a sajtról való lemondás jelentette. A kutatások szerint egyébként a lakosság 70%-a átesik élete során olyan szakaszon, mely során valamilyen ételfüggőségtől szenved.

  sajtok

  Mitől függünk valójában?

  Nincs tejtermék az asztalodon, és szinte kétségbe esel? Mindaddig, amíg egy pohár tejhez vagy egy szelet sajthoz nem jutsz. Tévedés, hogy az íze miatt ragaszkodsz hozzájuk. A tehéntej – az anyatejjel ellentétben – egy kazomorfin nevű anyagot tartalmaz, mely a tejfehérjében található, és a morfiumhoz hasonló tüneteket vált ki. Elfogyasztása után nyugalom és elégedettség tölt el.

  milkk

  A probléma abban rejlik, hogy ez a szer egyúttal kábultságot, tompult gondolkodást is okoz, akárcsak a nyugtatók, kábítószerek egyes fajtái. Megvonása is hasonló panaszokat okoz, melyek a sóvárgástól az idegességig fokozódhatnak. A kazomorfint a tehenek szervezete termeli, a májukban képződik, és onnan kiválasztódva kerül be a tejbe.

  Ez nem minden, ugyanis van még egy “tettes”, mely felelős a tejtermék-függőségért, ez pedig az L-triptofán nevű aminosav. Túlzott tejfogyasztás mellett nagy mennyiségben kerül a szervezetedbe, és a drogokhoz hasonló kábultságot okoz. Ha hozzászoksz, egyre nehezebb lesz lemondanod róla. Időnként próbáld ki a tejet helyettesítő rizs- vagy zabitalt, és a sajtot is pótolhatod az egyre népszerűbb szójatermékkel, a tofuval.

  milks

  Lehetne másképp

  A legszomorúbb az egészben, hogy igenis lenne mivel helyettesíteni az állati eredetű tejet, ezzel pedig elkerülhető lenne a tejiparban történő kegyetlenség, amivel mellesleg szinte senki sincs tisztában. Sajnos azonban az olyan italok, mint a mandula-, kókusz- vagy kesudiótej korlátozottan hozzáférhetőek és az eladási áruk sem túl kedvező hazánkban. A következő részben sorra vesszük majd, mi mindenre jók ezek az italok, és miért sokkal egészségesebbek a megszokott tehéntejtől.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon