MENÜ
 • Vegalománia – A szőrmebunda eredete

  Előző részben a bőrből készült árucikkekről volt szó, most pedig lássuk, hogy jut az ember valódi szőrméhez.

  Azt már tudjuk, hogy a haszonállatoknak nevezett tragikus sorsú lényekkel mit művelnek, azonban sokan talán nem is gondolnák, hány vadállat sínyli meg az ember furcsa ízlését és divathóbortjait. Azt hinnénk, hogy szabadon, zavartalanul élik mesébe illő vadvilági életüket, ám sajnos a valóság ismét messze áll eme idilli képtől.

  Megborzongató és embertelen, ami ezekkel a kis cukinak, bolyhosnak, oly ártatlannak tartott állatokkal történik. Legtöbben hallani sem akarnak ilyesfajta „horrorisztikus” históriákról, azonban ezek az élőlények is megérdemelnek pár sort, hiszen hiába nem beszélünk róla, attól még ugyanez történik velük nap mint nap. Tehát lássuk, mibe kerül egy szőrmebunda, avagy mit kíván meg a (leginkább tudatlan) emberiség.

  Több mint százmillió vadon élő állatot gyilkolnak meg évente szerte a világon nem másért, csupán a bundájukért. Ezeket a vadászattal, csapdákkal befogott állatokat szőrmefarmokon, a húsipari állatokhoz hasonló borzalmas körülmények között tartják.

  Zavarodottság

  Mivel iszonyatosan szűk helyet biztosítanak ezeknek a szabadsághoz, nagy élettérhez szokott állatoknak, jellemző, hogy pár nap után úgynevezett „ketrec őrület” uralkodik el rajtuk a bezártság és mozgáshiány következtében. Ezek a nem háziasított állatok természetes élőhelyükön egyáltalán nem voltak hozzászokva a fogva tartáshoz, így nem is csoda, hogy rémültek és frusztráltak lesznek, majd teljesen megőrülnek a bezártság okozta stressztől.

  Ezek a vad, azelőtt szabadon kóborló állatok és utódaik hirtelen csak azt veszik észre, hogy képtelenek számukra természetes életet élni, soha többé nem tehetnek még csak néhány lépést sem, nem érezhetik a földet a talpuk alatt. Emiatt pedig véget nem érő kaparásra, körözésre és helyben járkálásra kényszerülnek.

  Lassú halál

  Egyáltalán nem egyedi eset, hogy a szőrmefarmokon tartott állatok súlyos sérüléseket szenvednek. Gyakoriak a végtagtörések, ráadásul nyílt törések, melyeket rendszerint nem szoktak és nem is akarnak kezelni vagy legalább fájdalmukat enyhíteni. Továbbá kialakul náluk vakság, fülfertőzések, kiszáradás és alultápláltság. Az időjárás viszontagságainak, illetve az állatorvosi gondoskodás teljes hiányának következtében lassú, szenvedéssel teli halál a sorsuk. Ami azonban azokra vár, akik bőrük lenyúzásáig életben maradnak, az maga a pokol.

  Kivégzésük

  Az állatok leölését semmiféle törvény nem szabályozza a szőrmefarmokon, ennélfogva nem meglepő, hogy az ott dolgozók a legolcsóbb módszereket választják, melyek egyben a legkegyetlenebbek is. A legnépszerűbb módszerek a szén-monoxid és sztrichin mérgezés, megfojtás, a nyak eltörése és a végbélen keresztül történő áramütés. Ha úgy döntenek, eljött az idő, az állatokat egy súlyos fémrúddal rángatják ki ketrecükből nyakuknál fogva, majd végigvezetik őket a már legyilkolt állatok tetemeinek sorai között.

  A végbéli áramütés egy kegyetlen folyamat, mely során egy pólust helyeznek fel az állat végbelén keresztül, míg ő egy fém vezetőre harap. Általában többször is meg kell ismételni ezt a módszert, hogy az áldozat végleg kimúljon. A lenyúzott tetemeket később összedarálják, és megetetik a még ketrecekben sínylődő állatokkal.

  Ami pedig Kínában történik, azt valószínűleg senki nem tudná elképzelni, még a legrosszabb rémálmában sem. De ezek a képsorok többet mondanak minden szónál:

  Budai Réka

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon