MENÜ
 • Vegalománia – A sertéshús eredete

  Egy állat, akinek DNS-készlete leginkább hasonlít az emberéhez, mégis élettelen tárgyként bánnak vele.

  Sajnos ez sem az a történet, ami azzal kezdődik, hogy „csak erős idegzetűeknek”. Mindenki megérdemli, hogy szembesüljön azzal, hogy mire költi pénzét, mit támogat. Lássuk hát, mit finanszíroz valójában az, aki legszívesebben baconnel kezdi napjait.

  Tény, hogy ahhoz, hogy több milliárd ember halott testrészekkel tudja tömködni magát nap mint nap, rengeteg állatnak kell születnie majd meghalnia. Ezért jöttek létre a különböző állattartó telepek, ahol valósággal termelik az úgynevezett haszonállatokat, majd tömegével mészárolják le őket. Ezeken a telepeken a kocák csupán tenyésztőgyárakként funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy egész életükön át, folyamatosan mesterséges megtermékenyítéssel vemhesen tartják őket, egy mindössze pár négyzetméteres fekhelyen, mozgásterük pedig abszolút nincs.

  Talán bele se gondolnánk, hogy a nagy sertéstelepek évente hány állatot „gyártanak” – előszeretettel használják ezt a kifejezést – csupán azért, hogy megkínozzák és levágják őket, majd pénzre váltsák egykori életüket. A megölt sertések száma 50.000 és 600.000 között mozog telepenként (!), tehát ennyi példány sínyli meg, hogy az ember igényt tart a húsára.

  Körülmények egy sertéstelepen

  Tenyésztőládáknak hívják azokat a szűk tereket, ahol egyesével elzárva tartják az állatokat. Itt nem sok lehetőségük van, maximum állni tudnak, megfordulni már nem a keskeny férőhely miatt. A körülmények visszataszítóak: sár, ürülék mindenhol, rovarok, sötétség, szennyvíz. Nem csoda, hogy a sertések mindenféle fertőzést összeszednek, fekélyesek lesznek, és gyakran végtagjaik is eltörnek, elsorvadnak a túlsúly és mozgáshiány következtében.

  A csirkékhez hasonlóan, ezek az állatok is megzavarodnak a túlzsúfoltságban. Kínjukban egymás farkát, fülét rágják, egyéb testrészeiket is szétcincálják, gyakran pedig már a kivégzésük előtt elpusztulnak. A túl sok sérülést vagy komoly fertőzést szerzett sertés „emésztőgödörbe” kerül, egy szennyvízzel teli hatalmas csatornába, ahol élve elsüllyesztik, megfullasztják a beteg állatokat, ugyanis „fölöslegesek” a húsipar számára.

  Csonkítás

  Ahelyett, hogy nagyobb életteret biztosítanának a fogvatartott sertéseknek, inkább azt próbálják megakadályozni, hogy frusztráltságukban lerágják egymás farkát. Ezért hát már születésükkor megelőzik őket és – természetesen érzéstelenítés nélkül – a következő folyamaton kell átesniük: először farkukat vágják le könyörtelenül, de persze a kismalac füleiről sem feledkeznek meg, melyeket ugyancsak egy óriási vasollóval távolítanak el a visító, szenvedő állatról.

  A borzalmak közel sem érnek véget, egymásután kihúzzák a kisállat fogait is, hogy biztosan ne legyen esélye bármit is megrágni. Ezután következik a kasztrálás, ugyancsak bárminemű fájdalomcsillapító használata nélkül, mindezt csupán azért, mert állítólag zsírosabb húst eredményez. Mint ahogy az alábbi videón is jól látszik, ezeket a borzalmas eljárásokat közvetlenül az anyjuk szeme láttára végzik el a kicsiken.

  Bánásmód

  A sertéseket gyakran kínozzák fegyelmezés céljából. Ennek a legegyszerűbb módszere az elektromos ösztöke használata, mely teljes bizonnyal igazi szadistáknak való eszköz. Miután megrázták, a magatehetetlen és halálra rémült állat még sokáig reszket, vergődik, nem bír lábra állni, tehát azt csinálnak vele ilyenkor, amit csak akarnak.

  Haláluk

  A mészárlás egyik módszere áramütéssel történhet. Egy direkt erre tervezett szétnyitható eszközt fognak az állat nyaka köré és magas feszültségen halálra rázatják őt. A másik, talán még kegyetlenebb módszer a jól ismert torokmetszés, amit más fajok kivégzésénél is előszeretettel alkalmaznak. Ez ugyanis a legolcsóbb módja egy élőlény meggyilkolásának. A marhákhoz és csirkékhez hasonlóan tehát a disznókat is megbilincselik, lábuknál fogva fellógatják, torkukon mély sebet ejtenek, és míg a futószalagon szállítják őket, lassan, fájdalmasan, tehetetlenül és kiszolgáltatottan vergődve, visítva elvéreznek.

  Miután megkapták a kegyelemdöfést, a még mindig élő sertések a véreztető sínről a kopasztó kádakba szállítják, hogy eltávolítsák sörtéiket. Legtöbbjük még mindig küzdeni próbál, mialatt fejjel lefelé, tűzforró vízbe mártják őket, majd elmerülnek és megfulladnak.

  Aki tisztában van ezekkel a horrorisztikus tényekkel, érdemes újra és újra feltennie magának a kérdést: megéri ennyi szenvedést okozni egy érző lénynek egy pár percig tartó élvezetért cserébe? Ha csak egy darab húst eszel is, a valóságon nem változtat. Azért meg kellett halnia valakinek. Neked csak egy felvágott. Neki az élete.

  Budai Réka

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon