MENÜ
 • Vegalománia – A sav-bázis egyensúly fontossága

  Ha egészségesen szeretnénk élni, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a szervezet számára a sav-bázis egyensúly fenntartása életbe vágó feladat. Azt pedig már megszokhattuk, hogy mint sok minden más, ez is táplálkozásunkkal áll szoros kapcsolatban.

  Az eddigiekben részletesen szó volt már a húsfogyasztás veszélyeiről – melyekről egyébként sokan még csak nem is hallottak – és legutóbb a fehérje mítoszáról is lerántottuk a leplet. Most egy másik fontos témáról lesz szó, amiről legtöbbször hajlamosak vagyunk teljesen megfeledkezni. Pedig a szervezet sav-bázis egyensúlyától rengeteg dolog függ, és ha sikerül megteremteni a harmóniát e téren, mindenféle betegséget megelőzhetünk.

  Érzékeny szabályozó rendszer őrködik afelett ugyanis, hogy testünk belső környezete megmaradjon az enyhén lúgos kémhatású helyzetben (pH=7,4). A táplálkozásunkban jelenlévő savképző és bázisképző élelmiszerek aránya és mennyisége befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt.

  A szabályozásban szerepet játszik a légzés, a vesék kiválasztó működése, és olyan anyagok, melyek tompítani tudják akár a savas, akár a lúgos irányba való elmozdulást. A szervezetnek arra is lehetősége van, hogy elraktározza a sav-bázis egyensúlyt befolyásoló anyagcseretermékeket.

  A hús nem csak kedélyromboló hatású, de rengeteg energiát is elszív

  Ha túlterheljük a szervezetünket túlzott mennyiségű savképző étel fogyasztásával (ez főként a hús és egyéb állati eredetű ételek), akkor “túl sok savas anyag rakódik le, és ezáltal a ma meglehetősen elterjedt anyagcsere-betegségek jelennek meg: a köszvény, a zsírvérűség, az elhízás és a cukorbetegség.” (Dr. Volker zur Linden)

  Most pedig nézzünk néhány gyakori sav- illetve lúgképző ételt:

  Savképző ételek
  (Kerülendő)
  Lúgképző ételek
  (Fogyasztandó)
  Összes húsféleGyümölcsök
  Halak, állati zsírGyümölcslevek
  Vaj, margarinZöld levelek, zöldséglé
  Finomított olajGyökérfélék, nyers zöldségek
  DiófélékBurgonya, burgonyalé
  HüvelyesekCsicsóka, uborka, tök
  Sajt, tojásHagyma, fokhagyma
  Fehérlisztből készült ételekFűszernövények
  FehércukorBúzakorpa, búzacsíra
  ÉdességekGesztenye, datolya, füge
  A húsimádóknak nem könnyű elfogadniuk a tényeket

  Értelemszerűen a savképző ételeket igyekeznünk kell minél inkább kiiktatni étrendünkből, míg a lúgképző ételek nyugodt szívvel fogyaszthatóak. Sajnálatos, de nem túl meglepő módon a mai táplálkozási szokások irdatlan mennyiségű savképző ételt tartalmaznak. A bázikus többletet tartalmazó ételek az egészség fenntartásában játszanak szerepet. A savas többletet tartalmazó ételek savas irányba tolják el a pH-t, ezáltal számos betegség okozói.

  Amennyiben az ember több savtöbbletet tartalmazó ételt fogyaszt huzamosabb ideig, a savak közömbösítese már komoly problémává válik a szervezet számára. Valószínűleg a fent említett szabályozó rendszerek egyike sem lesz képes eltüntetni a túlzott savmennyiséget. Ekkor következik be a túlsavasodás: az acidózis. Enyhébb acidózis jelei: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító- és gondolkodó képesség, izomrángások, lepedékes nyelv. (Dr. Oláh A.)

  Az elsavasodásnak azonban lehet még ennél is súlyosabb következménye, mégpedig a mészhiány. A felesleges savak közömbösítésére a fogakból, csontokból, szövetekből ásványi anyagokat von ki a szervezet. A következmény: csontritkulás, csonttörés, csontfájdalmak, fogromlás, sőt ideggyulladás és idegfájdalmak. A fertőző és gyulladásos betegségek is gyakoribbá válnak. (Dr. Günter)

  Ha szeretnéd elkerülni ezeket a rendellenességeket, és inkább élnél egészségesen és energikusan, most már tudod, mit kell tenned! És ne feledd: mindig az első lépés a legnehezebb.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon