MENÜ
  • Vegalománia – A legjobb vegán receptek II.

    A vegán táplálkozás különböző okokból foglalkoztathat valakit: egészség, kíváncsiság, az állatok iránt érzett empátia miatt... de egy biztos: ezeket a recepteket nagy hiba lenne kihagyni!

    Rovatunk előző részeiben már volt szó róla, hogy mi van a húsevés hátterében valójában, és hogy mibe kerül ez az állatoknak. Arról is szót ejtettünk, hogy nekünk mibe kerül, hiszen egészségünkre szinte nem is lehetne ennél rombolóbb hatással az állati eredetű termékek ilyen szintű fogyasztása.

    7242650596_cb3968ac1e_z

    Senkinek eszébe sem jutna, hogy a “felvágottnak” valaha arca is volt

    Arról ne is beszélve, hogy aki egyszer rákattant, csak hatalmas akaraterő segítségével képes “leszokni”, mert viccen kívül, a hús, mint ahogy a tejtermékek is, komoly függőséget okoznak.

    Az ünnepi időszakban se hagyd ki az alkalmat, hogy valami igazán különleges, újdonságot dobj össze, akár az egész családnak! Az rengeteg édesség, és feltehetően zsíros ételek mellett egyáltalán nem árt meg 1-2 egészséges, ám ettől függetlenül rendkívül ízletes fogás. Az előző részben már bemutattunk néhány kedvcsináló receptet, most pedig foytatódjék az ötletáradat:

    Fűszeres falafel

    Hozzávalók:
    30 dkg száraz csicseriborsó (egy éjszakára beáztatva)
    1 db közepes méretű hagyma
    1-2 karcsú fokhagymagerezd
    2 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
    1 teáskanál őrölt római kömény
    ½ teáskanál őrölt, szárított korianderzöld
    ½ mokkáskanál cayenne-i bors
    ½ mokkáskanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
    ½ citrom leve
    tengeri só – ízlés szerint
    növényi olaj a sütéshez

    falafel

    Szerencsére már készen is kapható a szupermarketek nagy részében

    Elkészítés: A beáztatott csicseriborsót leszűrjük, közepes lángon kétszeres mennyiségű vízben nagyjából egy óra alatt puhára főzzük. A főzőléből kb. 1 dl-t félreteszünk, a főtt csicseriborsót lecsepegtetjük, majd turmixgép poharába tesszük.
    A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát a kés pengéjével ellapítjuk.

    Falafel_balls

    A fűszerekkel, valamint a félretett főzőlével együtt a csicseriborsóhoz adjuk, pürésítjük. A fűszeres masszát néhány percig pihentetjük, majd nedves kézzel nagyjából 2 cm átmérőjű golyóbisokká formáljuk.  Egy nagy lábosban bőséges mennyiségű olajat hevítünk  A falafeleket 3-4 perc alatt ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük. Friss salátával, enyhén pirított pitával, hummusszal kínáljuk.

    Tepsis zöldségek céklával

    Hozzávalók:
    2 db cékla
    2-3 db sárgarépa
    1 db kisebb zellergumó
    2-3 db sárga héjú burgonya
    25 dkg apróbb barna csiperke
    1 nagy fej hagyma
    2 evőkanál olívaolaj
    2-3 ág rozmaring levelei finomra aprítva
    2 nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld
    ½ citrom frissen préselt leve
    tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

    tepsi

    Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a gombáról eltávolítjuk a szennyeződést, éles késsel nagyjából 2 cm vastag gerezdekre, illetve szeletekre darabolunk mindent. Fontos, hogy élesek legyenek a vágási felületek, mert így sülnek majd ropogósra! A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

    cekla_voros

    Egy akkora tepsit, amelyben egy sorban elférnek a zöldségek, sütőpapírral bélelünk. Egy nagyobb nejlontasakba kanalazzuk az olajat, hozzáadjuk a citromlevet és a fűszereket. A tasak nyitott végét összefogjuk, alaposan összerázzuk, majd belepakoljuk a zöldségeket. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, hogy a zöldségek felületét bevonja a fűszeres olaj. Az egészet szépen elterítjük az előkészített tepsin, és 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

    Kínai erős savanyú leves

    Hozzávalók:

    2 szál sárgarépa, fél csomag szárított siitake gomba, 4 gerezd fokhagyma, fél üveg bambuszrügy (konzerv), fél üveg szójacsíra (konzerv), fél tofu, pár csepp szezámolaj, 3 ek. szójaszósz, só,

    1,5 tk. Csípős Rózsa v. Erős Pista, 1 tk. őrölt gyömbér, 2 bio zöldségleves kocka, só, olaj, 5 púpozott tk. burgonya keményítő,

    1 ek. 15%-os ecet, 2-3 szál újhagyma. 2 l víz.

    leves

    Egy örök kedvenc, ami sajnos ritkán kapható éttermekben hús nélkül

    Elkészítés: A tofut felkockázzuk és bepácoljuk egy kis szójaszószban. A siitakét csíkokra vágjuk és forró vízben áztatjuk. A répát gyaluval gyufaszál méretűre vágjuk, a bambuszrügyet és a csírát lecsöpögtetjük. Olajat hevítünk egy lábasban, amibe majd beletesszük a répát, bambuszt és csírát, majd kicsit megpirítjuk.

    zöld

    Amikor kész, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, csípőset, gyömbért, leveskockát, szójaszószt, gombát, sót és felöntjük a vízzel. Fedő alatt felforraljuk, közben pár merőkanál levest kiveszünk egy mély tálba és elkeverjük a keményítővel, majd beleöntjük a levesbe, végül alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott tofut, ecetet, szezámolajat és még pár percig főzzük. Ha szükséges, még adunk hozzá sót, fűszereket. Amikor kész, beletesszük a karikákra vágott újhagymát is.

    (Forrás/kép: veganetelek.hu)

    Nyereményjáték

    Bulvár

    Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

    Bulvár
    szept. 17., csütörtök

    A Plázson még tart a nyár

    Bulvár
    szept. 2., szerda

    Lupa Duma – Costes vacsorával

    Bulvár
    aug. 10., hétfő

    Televízió

    A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

    Televízió
    okt. 8., kedd

    Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

    Televízió
    jún. 29., szombat

    Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

    Televízió
    szept. 13., csütörtök

    Ajánló

    Új világsztárt jelentett be az EFOTT

    STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

    A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon