MENÜ
 • Vegalománia – A húsfogyasztás veszélyei

  Még ha az ártatlan állatokkal nem is tudsz együttérezni, akiket csupán azért tartanak fogva rövid ideig, hogy húsúkért lemészárolják őket, saját érdekedben is érdemes megfontolnod a húsról való leszokást. Hogy miért? Olvass tovább, és kiderül!

  A korábbi részekben jócskán esett szó arról, pontosan hogyan bánnak el az úgynevezett haszonállatokkal, akiket csupán azért nevelnek rövid ideig, hogy húsúkért levághassák őket. Ezekről a brutális és embertelen módszerekről aligha tud az emberiség java része, hiszen a vágóhidaknak nem hiába nincsenek ablakai. Továbbá láthattátok, mennyivel jobb lenne a környezetünknek és bolygónknak is, ha az emberiség zöld útra térne.

  Sajnos egyelőre ez csak egy optimista utópia marad, és valószínűleg még jó darabig együtt kell élnünk az állatok szenvedésével. Azonban van egy legalább ugyanennyire lényeges vetülete is a kérdésnek, mégpedig saját egészségünk, melyet önként teszünk kockára (és sajnos tönkre) azzal, hogy állati eredetű termékeket (főként húst) viszünk szerevezetünkbe. Nézzük, mik lehetnek a hátulütői a nem megfelelő táplálkozásnak, melybe – sokak által hihetetlen módon ugyan – a húsfogyasztás erősen beletartozik.

  Magas koleszterinszint

  A hús káros hatásai közül kiemelkedik a magas koleszterintartalma miatt kialakuló érelmeszesedés. Bár a növények és az állatok egyaránt tartalmaznak koleszterint, ennek két fajtáját érdemes ismernünk: a HDL- és az LDL-koleszterint. A HDL koleszterin szállítja az LDL koleszterint. Ha nincs elég HDL a szervezetben, az LDL-hez képest, akkor az LDL koleszterin lerakódik az érfalakra. Ez abban az esetben következik be, amikor túl sok LDL-koleszterin tartalmú ételt fogyasztunk. Az állati eredetű ételek pedig kimondottan sok LDL-koleszterint tartalmaznak. A növényekben kevés LDL- és sok HDL-koleszterin van, ami védőfaktorként szolgál az érelmeszesedés ellen.

  Érrendszeri betegségek

  Az LDL-koleszterin lerakódása az érfalakra az érelmeszesedés első lépcsőfoka. A betegség második fázisában megindul az úgynevezett plakk-képződés, melynek során intenzív sejtburjánzás indul be. Ezek a sejtek sok koleszterint és kötőszövetes rostokat tartalmaznak. Ez utóbbira a betegség harmadik szakaszában kalcium- ionok rakódnak. Az erek elveszítik rugalmasságukat, és keresztmetszetük nagy mértékben csökken. Ezzel számos egyéb betegség kockázatát drasztikusan növelik, melyek közül a legfontosabbak: szívizom-elhalás (infarktus), agylágyulás, agyvérzés, végtagelhalás, trombózis, magas vérnyomás, epekő-képződés.

  Szívinfarktus

  Nem hiába, hogy már-már közhelyszámba megy az a kijelentés, hogy kerüljük a zsíros ételeket. A több éven keresztül tartó vizsgálatok a világ különböző pontjain egyértelműen bizonyították, hogy a vér koleszterinszintjének (étrendi úton történő) csökkentése döntő mértékben csökkenti az ischémiás szívbetegségek gyakoriságát (Dr. Szollár L., Dr. J. Gainer, Dr. O. Lindahl stb.).

  Az Amerikai Orvosi Társaság magazinja 1961-ben már kijelentette: “A vegetáriánus étrend 90-97%-ban segít megelőzni az ischémiás szívbetegségeket.” Dr. U. D. Register leírta, hogy a húsfogyasztás teljes elhagyása gyakorlatilag nullára csökkentette a szívinfarktus kockázatát. A Harvard Egyetem tudósai vizsgálataik során megállapították, hogy a vegetáriánusok átlagos vérnyomása lényegesen alacsonyabb, mint a húsevőké. Az említett kutatások arra is rámutatnak, hogy még a “legszárazabbnak” tartott húsok is – a tévhitekkel ellentétben – igen nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak (kb. 30-40%-nyit).

  Epekő

  Az epekövek képződésének is 98%-ban pont a koleszterin az oka. Tudniillik a koleszterin az epe útján választódik ki és hagyja el a szervezetet. Ha fokozott a vérzsír-kiválasztás, nő a kőképződés veszélye az epehólyagban, ahol az epe tárolódik ürülés előt.

  Sajnos a fentebb felsoroltak még mindig csak töredékei a húsfogyasztás veszélyes következményeinek. Tartsatok velünk a következőkben is, hogy tisztában legyetek a fennálló kockázatokkal, és bátran próbáljatok ki egészséges és meglepően finom vega recepteket!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon