MENÜ
 • Vegalománia – A húsfogyasztás veszélyei II.

  Rengeteg mítosz és tévhit kering a világban, melyeket a média előszeretettel közvetít és elültet minden ember agyában. Na de mi történik akkor, ha valaki utánajár a húsfogyasztás valódi hatásainak? Kiderül az igazság...

  Az előző részben már láthattátok, hogy a hús nem éppen azt műveli szervezetünkkel, mint amit a hiedelem sugall, miszerint annyira szükségünk van rá, és nélküle szinte létezni sem tudnánk. Sajnos nem sokan vannak tisztában vele, de túlzott fogyasztása nemhogy egészségtelen, de akár halálos kimenetelű is lehet.

  Annak ellenére, hogy a világ 99%-a úgy él, hogy elhiszi, ebből nyeri energiáját, és ez egy számára természetes és nélkülözhetetlen táplálék, a valóság jócskán messze áll ettől.

  Az állati eredetű ételek, főként a zsírosabb húsok ugyanis lassan, de biztosan járulnak hozzá ahhoz, hogy szervezetünk legyengüljön, majd teljesen tönkremenjen. A később kialakuló betegségeket hajlamosak vagyunk az időskorra fogni, mint valami megszokott velejárót, pedig a háttérben csupán az áll: az leszel, amit eszel.

  Túlzott fehérjefogyasztás

  Érdekesség, hogy a II. világháború alatt Európa lakossága a szűkös táplálkozási viszonyok miatt tulajdonképpen trombózis- és szívinfarktus-védetté vált (tehát zsírt és húst is alig fogyasztottak, ha fogyasztottak egyáltalán). A világháború kapcsán számos más betegségről is bebizonyosodott az, amit már korábban is sejteni lehetett, nevezetesen hogy köze van a húsfogyasztáshoz.

  Az egyik ezek közül a húgysav-lerakódásokkal kapcsolatos betegségek. Mondanunk sem kell, hogy a hús magas fehérjetartalmú. A húsfehérje sejtmagfehérjéi pedig az emésztőnedvek hatására olyan vegyületekre bomlanak le, mint például a purin- és pirimidin-bázisok, vagy a foszforsav. A purin-bázisok alakulnak át aztán húgysavvá.

  A húsemésztés során keletkező nagy mennyiségű húgysav kiválasztására sem a májunk, sem a vesénk nem alkalmas. Emiatt a húgysav lerakódik az ízületek és inak közé (köszvény), az izmok közé (reuma), vagy az idegeknél (isiász). Egyébként a köszvényes rohamot is a húsevés váltja ki – az orvosok ezért tiltják el az ilyen beteget a hús, húsleves stb. fogyasztásától.

  A magas húgysavszint gyilkol

  A vér magas húgysavszintje egy eddig nem említett szervben, a szívben is komoly problémákat okazhat azáltal, hogy károsíthatja a szívbillentyűket. A húgysav miatt gyulladás keletkezik, amelynek következtében hegszövet alakul ki a szívbillentyűn. Emiatt a billentyű nem zár rendesen (nem rugalmas), ezért a vér arra megy, amerre neki tetszik. Ez jelentősen túlterheli a szívet, és szívmegnagyobbodást eredményez. A reumás szív- és a szívbelhártya-gyulladás gyakran következménye a sok hús fogyasztásának. (Dr. H. Bieler).

  A purin- és pirimidinbázisok számos baktérium számára nélkülözhetetlen növekedésfokozó tényezők. Bármely heveny lázas fertőző betegség javulásához elengedhetelen az állati fehérje teljes kiiktatása az étrendből.

  A vesekő egyik kiváltó oka

  A húgysavas (urát) vesekő oka szintén lehet a fokozott mennyiségű húgysav-kiválasztás. Dr. W. G. Robertson egy bécsi vesekő-szimpóziumon elmondta, hogy Angliában az elmúlt 20 évben sokszorosára emelkedett a vesebetegek száma, a megnövekedett húsfogyasztásnak köszönhetően.

  Egy bonni kutatócsoport bebizonyította, hogy a vesekő-veszélyeztetett betegeknél gyakrabban alakult ki a betegség, amennyiben magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztottak (Dr. E. Bien, Dr. C. Fredrick, Dr. S. Hazard, stb.).

  Ha már a fehérjénél tartunk, a következő részben szót ejtünk arról is, miért és hogyan alakult ki a fehérjemítosz, azaz, hogy a fehérje csak állati eredetű ételekből nyerhető, és abnormálisan nagy mennyiségre van szükségünk az életbenmaradáshoz…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon