MENÜ
 • Vegalománia – A fehérje mítosza

  Következzen a vegetarianizmussal kapcsolatos egyik leginkább feszegetett probléma, mégpedig a fehérjebevitel kérdése. Vagy lehet, hogy ez nem is kéne kérdés legyen? Ha neked egyelőre még az, olvass tovább...

  Az elmúlt hetekben rengeteg ellenérvet ismerhettetek meg a húsfogyasztást illetően. Nem csak a többi Földlakónak, környezetünknek, de saját magunkak is meglehetősen ártunk azzal, amiben jelenleg résztveszünk az emberiség – sajnos – jelentős többségével egyetemben.

  Kifogás kifogást követ és egyik abszurdabb kitaláció, mint a másik. Nézzünk most egyet a legnépszerűbb közhelyek közül, ami inkább kétely, mintsem kijelentés: “Ha nem eszel állatokat, hogy jutsz fehérjéhez?” Szinte biztos, hogy legtöbb ember válasza kapásból az lenne, hogy leginkább sehogy. A kérdés már csak az, hogy ez a tévhit, melyet a fehérje mítoszaként szoktak ma már emlegetni, kitől eredeztethető és miért.

  Az áhított protein molekula. Senki sem tudja, miért, de sokat akar belőle.

  Ez a felettébb különös történet a múlt században kezdődőtt, amikor elterjedt az a tévképzet, hogy az izommunka során fehérjét használunk el, hogy a fehérje az ember fő energiaforrása. Egy több mint egy évszázaddal ezelőtt végzett patkánykísérlet az, ami ismertté tette ezt a nézetet, és azóta bizony sokszorosan bebizonyosodott, hogy a szervezetünknek kevés fehérjére van szüksége normális működéséhez. Legalábbis jóval kevesebbre, mint azt hittük volna.

  Akkoriban a napi 120 gramm fehérjét tartották optimálisnak, amit a hasát szerető népesség és a húsipar örömmel el is fogadott (ez utóbbit magyaráznunk sem kell, mindent a pénzért, ugyebár…) Na már most: csupán egy ajánlás szerepeljen itt figyelmeztetőül a valóságra. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) napi 40 gramm fehérje-fogyasztást javasol – ez közel harmada az átlag amerikai által fogyasztott fehérjemennyiségnek! Ezen a számon egyébként “biztonsági ráhagyás” van, amit a WHO is bevall, hiszen a legtöbb kutatás igazolta, hogy kevesebb mint napi 30 gramm fehérje is bőven elegendő (Dr. V. P. Dole, Dr. A. C. Guyton, Dr. D. M. Hegsted, Dr. A. Leaf, stb.)

  Dr. F. Straub kutatásai szerint már napi 18 gramm fehérje huzamosabb ideig tartó fogyasztása is elég ahhoz, hogy mellette a szervezet nitrogén- egyensúlya normális legyen. Számos önmagán kísérletező kutató – Silvén, Chitidén, Röse – megállapította, hogy tökéletes egészség tartható fenn napi 25-30 gramm fehérje fogyasztásakor. Dr. G. Satalova idegsebész egészséges, aktív életet él napi 20 gramm fehérjebevitel mellett.

  Sokak számára szinte elképzelhetetlen, hogy ezek az ételek elegek az egészséges fehérjebevitelhez.

  Ezen kísérlet eredményei már lassan egy évszázada ismertek, “érdekes módon” ezt mégsem tanítják az iskolákban, nem reklámozzák a médiában. Pedig az adatok bárki számára hozzáférhetőek – erről szól az információs társadalom, legalábbis erről kéne szólnia, csak kevesen élnek az általa nyújtott lehetőségekkel. A lényeg, hogy 30-40 grammnyi fehérje bevitele (ami tökéletesen elégséges) növényi étrend esetén is megtörténik, sőt, a sok hüvelyes és szójaétel fogyasztásakor a vegetáriánusoknál is felléphet a fehérjemérgezés! Ki gondolná, nem igaz?

  A médiának és a húsiparnak hála, az egész világ fehérjehiánytól retteg. A fehérjetöbblet veszélyeiről szinte senki sem beszél, bár önmagában is nagyságrendekkel gyakoribb betegség és több betegség kialakulásáért felelős, mint a fehérjehiány (fogadni mernék, hogy nem sok ember ismer valakit közvetlen környezetében, aki ez utóbbitól lett beteg, viszont az előzőtől már szinte mindenki szenvedett egyszer legalább életében – maximum nem tud róla).

  A civilizációs betegségek nagy része tehát szoros összefüggésbe hozható a túlzott métékű fehérje – főként hús – fogyasztásával (Dr. H. Linkswiler, Dr. S. Margen és tsai, stb.). Ha szeretnél tenni ez ellen, a zöld út lesz az egyetlen út, melyhez segítségül akár nálunk is olvashatsz tuti tippeket a legfinomabb vega kajákra!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon