MENÜ
 • Varázslatos előadás a RAM Colosseumban

  A békéscsabai Jókai Színház prezentálásában láthatta a nagyérdemű a Monte Cristo grófja című musicalt.

  Dumas egyik leghíresebb regényének színpadi adaptációját Szomor György és Pozsgai Zsolt írta meg, és a sikeres békéscsabai premier után immár Budapesten is megtekinthető a mű. Sőt, nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is játszani fogják a darabot.

  A történetet mindenki ismeri: a fiatal Edmond Dantest (Gulyás Attila) a mennyegzője napján viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. Első látásra minden félreértésnek tűnik, azonban a sorsnak, de leginkább a körülötte lévő embereknek köszönhetően végül több, mint 12 évig raboskodik If várának börtönében egy koholt vádnak köszönhetően.
  Egy cselnek köszönhetően azonban sikerül a fogságból megszöknie, s immár Monte Cristo grófjaként (Szomor György) útra kell, hogy bosszút álljon azokon, akik ellene összeesküdtek.

  A darab már az első perctől kezdve magával ragadja a nézőt, a dinamika minden szempontból tökéletesen van felépítve, a feszültség folyamatosan érzékelhető, és annak ellenére, hogy mindenki tisztában van a történet végkimenetelével, izgatottan várjuk, vajon mi is lesz a következő lépés.

  A színpadon elsőként maga a szerző, Alexandre Dumas tűnik fel, akit nem más játszik, mint Vastag Tamás. Tökéletesen rá illik a szerep, mintha neki írták volna. Dalának szerepe tulajdonképpen felvázolni az alapszituációt, amiből majd az egész történet ki fog bontakozni. Tomi színpadi jelenléte magával ragadja az embert, hangja pedig betölti a teret, és viszi magával a nézőközönséget.

  Dantes menyasszonyának szerepében Gubik Petrát láthatjuk, aki kezdetekben még a gyerekes, szinte kislányként viselkedő Mercedest testesíti meg, aki halálosan szerelmes vőlegényébe. Nagyon jól van érzékeltetve az átmenet a fiatal és az idősebb Mercedes között, nem csak színészi játékban, hanem a ruhákkal is: míg az előbbinél Petra fehér ruhákban bukkan fel a színpadon könnyed, játékos dalokat énekelve, addig az utóbbi esetben már nőies darabokba van öltöztetve, és a zene is érzékelteti, hogy egy sokat szenvedett nővel van dolgunk, aki lélekben mindigis bízott abban, hogy Dantes egyszer valamikor vissza fog térni hozzá.

  Az idős Dantest, azaz Monte Cristo grófját maga a rendező, illetve dalszerző, Szomor György alakítja, akivel hasonló élményeket éltem át, mint mikor Egyházi Gézát láttam annak idején először színpadon játszani. Hangjátéka, hangszíne teljesen levett a lábamról, és azt hiszem, jobb színészt keresve sem lehetne erre a szerepre találni, aki ilyen finom átmenetekkel képes érzékeltetni a Dantesben zajló érzelmeket és gondolatokat. Feszes tartása, kimért járása valóban azt adja vissza a nézők számára, amit várnak egy bosszúszomjas férfitól, aki igazságtalanul töltötte el fiatalságát a börtönfalak között. Fantasztikus az összhang közte és Petra között, megvan a kellő feszültség már az első találkozás alkalmával, ami még izgalmasabbá teszi az egész darabot.

  A darab többi szereplője is perfekt módon helytállt, és külön pirospont jár a kalózok kiválasztásáért, akik a komikus vonalat óhajtottak képviselni, ezzel is kissé enyhítve a történet komorságát és feszültségét.

  A díszlet és a gyönyörű jelmezek még inkább hozzájárultak ahhoz, hogy az este végén mindenki elégedetten távozhasson az előadásról, és hatalmas élménnyel gazdagodhasson.

   

  SZEREPOSZTÁS:

  DUMAS, a szerző

  Vastag Tamás

  EDMOND DANTES, MONTE CRISTO GRÓFJA

  Szomor György

  IFJÚ EDMOND DANTES

  Gulyás Attila

  MERCEDES

  Gubik Petra

  FERNAND, KÉSŐBB MORCERF GRÓFJA

  Csomós Lajos

  DANGLARS

  Bartus Gyula

  VILLEFORT

  Vasvári Csaba

  FARIA ABBÉ

  Szőke Pál

  ALBERT, Mercedes fia

  Szőke Norbert szh.

  HAYDEÉ

  Gábor Anita szh.

   Tatár Bianka szh.

  JACOPO

  Katkó Ferenc

  BONIFACIO

  Gerner Csaba

  PACALIO

  Lapis Erika

  NAPOLEON

  Czitor Attila

  BÖRTÖNŐR

  Vadász Gábor

   

  Díszlet: Fekete Péter 

  Jelmeztervező: Papp Janó

  Rendező:
  Szomor György

  Forrás: Jókai Színház

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon