MENÜ
 • Valaha víz volt a Marson

  Habár a kutatók korábban már találtak jeleket találtak arra vonatkozólag, hogy valószínűleg lehetett víz a Marson, most minden kétséget kizáró bizonyítékra bukkantak.

  Mégpedig egy hordalékkupacra, melyet egy sebesen áramló patak vagy folyó hordott össze. A folyó medre is látható a felvételeken, amely a talajba vájt járatot. Az is valószínű, hogy a folyó a Gale-kráter és a Mount Sharp hegyek alatt haladt el, hiszen a kőzetmintákban felfedezhető egy-egy réteg más kőzet, amely a leülepedett hordalékkal került a hegységet felépítő kőzetek közé.

  A Gale-kráter északi oldalán felgyülemlett hordalék mellett néhány nagyobb szikladarab is található, melyek formája alapján biztosak benne a tudósok, hogy valaha hordalékok lehettek, ám a méretükből kifolyólag kizártnak tartják, hogy a szél szállította volna őket. A feltételezések szerint az említett patak körülbelül boka- és derékmagasság közötti mélységű lehetett.

  A Curiosity egyébként egy két éves megfigyelést végez a Marson, fő célja pedig az, hogy kiderítse, vajon lehetséges-e élni a vörös bolygón a jövőben, illetve igyekszik feltárni, vajon a múltban lehetséges volt-e valamiféle élet rajta.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon