MENÜ
 • Vadászrepülőt nyomtattak és működik

  Nem viccelünk, tényleg létezik már ilyen is.

  Bár a nyomtatott kézifegyvereket Nagy-Britanniában betiltották – nem így az Egyesült Államokban -, ez nem jelenti azt, hogy nyomtatott alkatrészeket ne lehetne használni a hadiiparban. Az élelmes angolok egyből rákaptak a gyorsan megtalált kiskapura. Egy védelmi technológiákkal foglalkozó cég vezetőjének nyilatkozata szerint decemberben elvégezték az első sikeres tesztrepüléseket a brit Tornado vadászgépekkel, amikhez most először használtak nyomtatott alkatrészeket.

  140106_tornado

  Az alkatrészeket a brit Királyi Légierő norfolki bázisán gyártották, és négy repülőszázadnyi Tornado GR4 sugárhajtású gépbe (fenti kép) szerelték őket. Szakemberek szerint a nyomtatott alkatrészekkel jelentősen csökkenthető a légierő büdzséje: négy év alatt 1,2 milliárd fontot, átszámítva 433 milliárd forintot tudnának megspórolni az eljárással. Nyomtatóval készítették például a fedélzeti rádió burkolatát és a légbeömlőnyílások támasztékait is.

   Noha a 3D nyomtatás újkeletű dolog, máris számos haszna látható. Egy férfi például ennek a technológiának köszönheti, hogy ismét visszakapta korábban rákbetegségben elveszített fél arcát.
  Forrás: BBC
  Kép forrása: Warplanes

  Ajánló

  Martin Garrix legjobb barátja exkluzív interjút adott a Life-nak

  Indul a STRAND és a B my Lake! Íme a részletek

  Soha eddig nem látott attrakciók a Szigeten