MENÜ
 • Újabb mintát vesz a Curiosity

  Az újabb fúrás célja, hogy megerősítsék az eredményeket, melyek alapján a bolygón lehetséges volt a mikrobiális élet.

  Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei egy washingtoni sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Curiosity február elején vett kőzetmintájában többek között kén, nitrogén, foszfor és szén nyomaira bukkantak, azaz olyan kémiai anyagokra, amelyek az élet keletkezésénél fontos szerepet játszanak.

  A Curiosity a múlt hónapban landolási helyén, a Gale-kráterben vett mintát, olyan erezett és szemcsés üledékes kőzetből, amelynek formáját valaha víz alakíthatta. A víz, amely egykoron a Marsnak ebben a Sárgakés-öböl elnevezésű térségében folyt, valószínűleg iható volt” – tudatta John Grotzinger, a program vezető kutatója.

  Az első minta elemzése mindössze csak a földihez hasonló élethez szükséges szerves anyagok jelenlétét erősítette meg, ezért szükségesek újabb fúrások is. Jelenleg a tudományos műveleteket számítógép-hiba hátráltatta, a következő hónapban pedig a Föld és a Mars együttállás következtében rossz lesz a rádiókapcsolat a Mars-járóval. Ám májusban megtörténik a második fúrás, hogy szerves vegyületek után kutassanak.

  Bár David Blake, a vegyi és kőzettani vezető kutató szerint, ha ilyet nem is találnak, az sem zárja ki, hogy a terület alkalmas az élet kialakulására, mert a mikrobiális anyagcserének nem feltétele, hogy a geológiai környezet szenet tartalmazzon.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon