MENÜ
 • Újabb babát gyógyítottak ki a HIV-fertőzésből

  Reményt adhat a bolygó több millió betegének

  A HIV-vírus és szövődménye, az AIDS elleni harc évtizedek óta az orvostudomány előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Egyelőre két személyt ismerünk, aki kigyógyult belőle. Egyikük egy középkorú férfi, akinek a szervezete csodálatos módon egy őssejt-átültetést követően tisztult meg és vált vírusmentessé, a másik pedig egy csecsemő, aki – mivel édesanyja fertőzött – születésétől kezdve hordozta magában a vírust. Őt a születése utáni első harminc órában már gyógyszeresen kezelték – és a vizsgálatok szerint vére megtisztult. Az azóta eltelt három és fél évben a kislány továbbra is tünetmentes.

  140318_HIV

  A Johns Hopkins Egyetem kutatói bejelentették, hogy egy Los Angeles-ben, kilenc hónappal ezelőtt született gyermek szervezetéből is sikeresen kiirtották a vírust. Alig négy órával a születése után kezdtek bele az agresszív gyógyszerkúrába és tizenegy nappal a születése után már nem tudták kimutatni a HIV-et a szervezetében. Ez a baba is egy HIV pozitív édesanya gyermekeként született.

  A kezelését ugyanaz a csapat végezte, amely az első kislányét is, és hozzátették: a kezeléssel nem álltak le, a gyermek a mai napig rendszeresen kap gyógyszereket, így nem lehet száz százalékosan kijelenteni, hogy kigyógyult a halálos betegségből. Az eredmények mindenesetre rendkívül bíztatóak és remélhetőleg segítik felgyorsítani a folyamatot, amelynek végén a HIV-fertőzés gyógyíthatóvá válik.

  Forrás: iflscience.com

  Kép forrása: iflscience.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon