MENÜ
 • Új rovarfaj, rekordkígyó és mutáns lepkék

  Szépen termett az elmúlt héten a tudomány fája, rekordokat döntögetett a Floridában talált kígyó, egy megosztóoldalon fedeztek fel egy új rovarfajt, Fukushimában pedig mutáns lepkék riogatják a jónépet.

  Eddig is tudtuk, hogy milyen előnyei vannak egy videó- és fotómegosztó oldalnak (a többi közösségi oldalról már nem is beszélve), de hogy a tudomány is ekkora hasznát vegye, azt kevesen hitték volna. A Flickr külföldön talán elterjedtebb is, mint kishazánkban. Malajziában Hok Ping Guek nevű amatőr fotós közzétette szépen sikerült fotóit ezen az oldalon, akkor még nem sejtve, mekkora munkát ad ezzel a biológusoknak. Az egyik képen lencsevégre kapott rovart nem tudta beazonosítani, ezért barátai segítségét kérte hozzá, míg hónapokkal később eljutott Shaun Winterton biológushoz, aki felkereste Gueket, mert a zöld hártyás szárnyú rovar addig még nem beazonosított tagja a Föld állatállományának. Együtt indultak a rovar keresésére a malajziai esőerdőben. „Először 2011. május 10-én láttam meg a fajt természetes élőhelyén. A fátyolkákhoz tartozó állatokat ismerő szakemberek értesítettek arról, hogy ez új faj lehet. Szerencsére 2012. január 7-én ismét le tudtam fényképezni a rovart” – írta a fotós blogjában. A fátyolkákhoz tartozó állatka a Semachrysa jade nevet kapta.

  Nem csupán a nagyvilágban, de itthon sem állt az élet a héten, Iharkúton háromheti ásás során 5-600 dinoszauruszcsontot találtak a paleontológusok. Az egykori bakonyi település közelében a több ritkaságnak számító lelet között egy új dinoszauruszfajt is felfedeztek. Ősi Attila paleontológus hétfőn téjákoztatta az MTI-t arról, hogy a Rhabdodontid Ornithopodák családjába tartozó növényevő dinoszauruszfaj újabb csontjait azonosították. Előkerült a még 2005-ben azonosított Hungarosaurus részleges csontváza is, amelyen a bordák, csigolyák és medencerészek eredeti helyzetben kapcsolódnak össze. A 80X80 cm-es leletet preparálás után a Természettudományi Múzeumban mutatják majd be. A három hét alatt a hagyományos nyári iharkúti ásatáson közel 60 négyzetméternyi területet tártak fel és 500-600 csontot emeltek ki. Az újonnan felfedezett növényevő faj csontjaiból az alsó állkapocs egy részére is rábukkantak, melynek segítségével azonosíthatták, hogy a csak Európában élt dinoszauruszcsoportnak mely fajáról van szó. Előkerült a vállövcsont is.

  Iharkúton a bánya másik oldalán egy új ásatási helyszínt is találtak, melynek kora megegyezik az eddig feltárt rétegekkel. Itt bukkantak rá egy páncélos dinoszaurusz felkarcsontjára, amely lehet akár egy Hungarosaurusé is, ám Ősi Attila szerint inkább tartozhat egy Struthiosaurushoz. Európában ez a két felső krétakori páncélos dino ismert. „Maximum 2,5 méteres volt, négy lábon járt és nagyon hasonlított a Hungarosaurushoz. A felkarcsont feleakkora, de arányaiban jóval robosztusabb, mint a Hungarosaurusé. Persze az is előfordulhat, hogy egy fiatal Hungarosaurus csontjáról van szó. A csontszövettani vizsgálatok döntik majd el, hogy kifejlett egyedtől származik-e a felkarcsont. A csonton látható különböző anatómiai jegyek, izomtapadási felszínek azonban arra utalnak, hogy ez egy jól kifejlett végtagcsont” – emelte ki Ősi Attila.

  Visszakanyarodunk a Távol-Keletre, a fukusimai katasztrófa helyszínére. A japán kutatók a radioaktív sugárzás okozta mutációt a lepkéken is felfedezték, megnőtt lábak, csápok és deformálódot szárnyak árulkodnak az egykori katasztrófáról. A Nature által közölt tanulmányban a 2011 márciusában történt baleset után két hónappal Joji Otaki egy csapat kutatóval 144 lepkét gyűjtött be a szigetország tíz különböző helyéről, többek között Fukusimából is. Az állatokat összehasonlítva arra a megállapításra jutottak, hogy ahol magas sugárzást mértek, a szárnyaik kisebbek, látószerveik pedig szabálytalanul fejlődtek. Az eddig ellenállónak gondolt rovarok ezek szerint mégis csak megsínylették a magas radioaktivitást.

  Laboratóriumi tenyésztésük során már nem kaptak sugárzást a lepkék – 1750 km-rel a baleset helyszínétől -, mégis számos rendellenességet figyeltek meg a következő generációkon. A csápok is deformálódtak, amelyek a többi rovar azonosítására és a környezet feltérképezésére szolgálnak. Hat hónap elteltével újabb lepkéket gyűjtöttek az említett körzetből, amelyek már kétszer annyira mutálódtak, mint a közvetlenül a katasztrófa után begyűjtött egyedek. A pale grass blue névre hallgató lepkék sugárszennyezett táplálékon élhettek, ezért a korábbi generációnál csak lappangó mutációk hónapokkal később megjelentek rajtuk. Indikátorként már korábban is tanulmányozta Otaki csapata ezen fajokat, mert megfigyelésük szerint különösen érzékenyek a környezet változásaira. A globális felmelegedés hatására például változtatják a színüket, így az emberi környezet változásainak tanulmányozására kiválóan alkalmasak. Ez a kutatás azt mutatta meg, hogy bár már a sugárzás mértéke csökkent Fukusimában, az állatok fejlődésére továbbra is hatással van.

  Jártunk már Európában, Ázsiában, viszont Amerikában még nem. Nem vagyok benne biztos, hogy többen a következők elolvasása után annyira szeretnének majd. Florida mocsaraiban amúgy is ritkán jár az ember fia, főleg, ha tudja, mekkora burmai pitonokra lehet ott bukkanni. Az Everglades mocsarakban megtalálták az eddigi legnagyobb pitont, melynek testében 87 tojás is volt. 5.18 méter hosszú nőstény 74 kilót nyomott, amely rekordméretűnek számít. Az Everglades Nemzeti Parkban különösmód fogynak a mosómedvék, a nyulak, a hiúzok és az egyéb emlősök, a kutatók szerint valószínűleg ezek a pitonok a gyanusítottak. Több egyedfaj száma 90 %-kal csökkent.

  Hogy hogyan is került a délkelet-ázsiai trópusi vidékeken honos piton a tengerentúlra? Valahogy úgy, ahogy hazánk vizeibe a piranha. Néhány állatbarát háziállatnak vitte be az Egyesült Államokba. Néhány példány elszabadult és a floridai mocsárvidéken telepedett meg és kezdett el szaporodni. A becslések szerint 2009-re akár a 400 példányt is elérhette a számuk, bár pontos adat nincs róla, de az biztos, hogy ettől csak több lehet.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon