MENÜ
 • Új nyelvet fedeztek fel

  Több mint 2500 éves már az az elveszettnek hitt holtnyelv, melyre kutatók ráleltek Törökországban. A nyelvet utoljára az Asszír Birodalom idején beszélték.

  Ziyaret Tepe, az Asszír Birodalom egyik ókori helyszínének ásatásán találtak a nyelv bizonyítékaira. Az eddigi kutatások szerint azok a deportáltak beszélték, akiket Zagros hegyről telepítettek át a mai Irán és Irak határára. Feltevések szerint a nyelv volt beszélői nem önszántukból költöztek el. Leginkább munkaerejükre volt szükség, hogy újabb bástyavárost építsenek és a földművelés alapjait is letegyék.

  A nyelvezet létezésére utaló bizonyíték egy agyagtábla, mely valószínűleg a Tushanban  – az Asszír Birodalom fő központja – égett meg, a palotát leromboló tűzvészkor még időszámításunk előtt, a nyolcadik században.

  “Összesen körülbelül hatvan nevet őrzött meg a tábla” – ártula el MacGinnis, a kutatás egyik vezetője – “Egy-kettő asszír, néhány pedig egyéb, már ismert nyelvekhez kötődik a korszakból, de a többségük egy olyan nyelven íródott, amit eddig még senki sem fedezett fel.”

  “Ha beigazolódik a teóriánk és kiderül, hogy ez a nyelv valóban a mai Irány nyugati területéről való, akkor van rá potenciál, hogy teljes képet kapjuk a világ első, több etnikumot is magába foglaló birodalmáról. Tudunk létező szövegekről, melyek arról szólnak, hogy az asszírok igenis igáztak le más népeket ezekről a területekről. Tudtuk, hogy van egy másik nyelv, tudtuk, hogy talán van egy másik hely, és talán több bizonyíték, mely arra vár, hogy felfedezzék.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon