MENÜ
 • Új illatot fedeztek fel

  Az amerikai tudományos folyóirat, a PNAS számolt be először a fehér zaj mintájára fehér szagnak is nevezhető illatról.

  Ahogy a fehér zaj különböző hangfrekvenciák keveréke, míg a fehér fény sok különböző hullámhossz keveréke, úgy az úgynevezett olfaktorikus fehér sok különböző illat elegye, mely csak laboratóriumban állítható elő.

  Kicsit pontosabban megfogalmazva, ha például a teljes emberi hallástartományba eső frekvenciákat vegyítik, az fehér zajt ad. Noam Sobel, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet neurobiológusa csoportjával arra kerete a választ, hogy hasonló jelenség történik-e a szaglásnál.

  “Minél több komponens volt a kétféle keverékben, annál hasonlóbbá vált az illatuk, még akkor is, ha nem volt közös komponensük” – idézte a tanulmányt a LiveScience tudományos portál, lényegében összefoglalva az izraeli kutatók kísérleti megfigyeléseit.

  Első kísérletsorozatukban például több száz illatot teszteltek önkéntesekkel. A szagminták között volt olyan, amely egyetlen komponensből állt, de olyan is akadt, amely 43 különböző vegyületből állt össze. A kutatók azt figyelték meg, hogy minél több komponensből állt egy-egy keverék, annál nehezebben tudtak a résztvevők köztük különbséget tenni. Két négykomponensű keverék illatát például könnyebben különböztették meg egymástól, mint két 43 komponensű keverék illatát.

  Valójában az olfaktorikus fehér kulcsa nem magukban az összetevőkben rejlik, hanem abban, hogy sok van belőlük.

  Második kísérletükben 40 komponensű illatokat állítottak össze a tesztalanyoknak. Azt találták, hogy ha az emberi szaglás teljes tartományába eső, azonos intenzitású vegyületeket tartalmazott a keverék, azt az önkéntesek nem tudták megkülönböztetni. Tehát az eredmények azt implikálták, hogy a fehér szag különálló illatnak tekinthető, amely egyetlen vegyület jelenlétéhez sem köthető.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon