MENÜ
 • Új csillagrajt fedeztek fel a Orion-csillagködben

  Izgalmas évek következnek a csillagászati-kutatások történetében egy új felfedezés kapcsán.

  Az Orion a hozzánk legközelebb lévő csillagköd, amelyben naponta születnek és halnak meg új és új csillagok. Egyúttal a viszonylag kis távolság miatt óriási lehetőséget is adnak a csillagászoknak, hogy kutassák, megértsék a molekuláris átalakulások nyomán keletkezett gázóriásokat, a világegyetem keletkezésének fizikáját. A legtöbb csillagok méretére vonatkozó számítás és becslés alapja ez a csillagköd, így folyamatos megfigyelés alatt áll évtizedek óta.

  Az azonban mindez idáig rejtély volt, hogy az Orion ennyire komplikált összetételű. Most azonban, amikor a kutatók a CFHT teleszkópot is használatba vették kutatásaikhoz, megdöbbentő felfedezéseket tettek. A kutatások fényt derítettek ugyanis egy mindeddig ismeretlen csillagrajra, az NGC 1980-ra, amely az Orion árnyékában áll és főként idősebb csillagok alkotják. Azt eddig is sejtették a kutatók, hogy létezik ez a raj, azonban annak óriási kiterjedése és megdöbbentő méretei alaposan meglepték őket.

  A kutatók szerint ez a felfedezés két okból is fontos. Először is, mint kiderült, ez a csillagraj mindössze egy kicsit idősebb mint az Orion szívében található Trapezium, másrészt amit hivatalosan Orion Csillagködnek nevezünk, ezek szerint ennek a két, egymástól elkülönülő rajnak a bonyolult összefonódása. Ez pedig mindenképpen új megközelítése a csillagködökről eddig született kutatásoknak és a kutatók szerint még mindig van néhány dolog, amit egész egyszerűen eddig nem vettek észre. Hiszen az világos, hogy a csillagköd-formáció az univerzum egyik legkedveltebb modellje, de arra még nem sikerült rájönni, pontosan miért. A csillagászok szerint éppen ezért izgalmas évek következnek a csillagokkal kapcsolatos kutatások életében.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon