MENÜ
 • Új állkapcsot kapott

  Egy 83 esztendős belga néni nemrég új állkapcsot kapott. Azonban nem akármilyent, a barátnői biztos irigykedve fognak majd ránézni.

  Az implantátum nagyon speciális anyagbók, titánporból készült, amelyet lézeres technikával felhevítettek, majd ezt a felhevített anyagot vitték fel rétegenként egy vázra. Addig alakítgatták, amíg fel nem vette a pácienshez leginkább illeszkedő alakot. A háromdimenziós nyomtató által megalkotott alsó állkapocscsont a maga nemében világelsőnek számít, akárcsak az operáció.

  A beültetést már júniusban elvégezték, azonban az eredményt csak most hozták nyilvánosságra. A műtétet megelőző kutatás is Belgiumban zajlott, a beültetett implantátumot pedig egy speciális fém alkatrészek gyártására szakosodott belga cég készítette el. A páciens krónikus csontfertőzése miatt egy hagyományos eljárás kockázatos lett volna, ezért döntöttek a szakemberek az újszerű technológia mellett.

  “Amint megkaptuk a 3D digitális tervet, automatikus eljárással felszeleteltük 2D rétegekre, majd ezeket a metszeti képeket küldtük át a nyomtatógépnek.” A munka nagyon aprólékos volt, egy milliméternyi magasságot 33 rétegből hoztak össze. Így az állkapocs elkészítéséhez végül több ezer rétegre volt szükség.

  forrás: index.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon