MENÜ
 • Trópusi kert otthon

  Nem újdonság a banán, a narancs és a citrom, de mihez kezdjünk egy fával a szobában?

  Télen a legelterjedtebbek a déligyümölcsök, nem zöldséges a zöldséges banán, citrom, narancs és a többi társai nélkül, viszont nem kell túlságosan elvetemültnek lenni ahhoz, hogy saját fán saját termést neveljünk. Vagy megpróbálkozzunk vele.

  Banánfával legelőször egy kis falusi iskolában találkoztam, ám mérete messze túlment azokénak, amelyeket a kertészetben vagy virágboltban vásárolhatunk. Minden kertész arról álmodik – vagy még kertésznek sem kell lenni hozzá -, hogy saját fán termett banánt egyen, ám el kell keserítsek mindenkit, a mérsékelt övi klíma alapesetben túl hűvös ahhoz, hogy meg is érjen féltett és óvva dédelgetett banánunk. Próbálkozni viszont lehet, sőt kötelező, ha már banántartásra adtuk fejünket. Több, mint 35 különböző faj létezik a banánfákból, főleg a mediterrán országokban, Afrikában, Ázsiában és Indiában találhatunk hatalmas ültetvényeket belőle, ahol még zöld – tehát éretlen – állapotban szüretelik és szállítják a világ minden tájára, miközben szépen be is érik a gyümölcs. Mi többnyire nyersen fogyasztjuk – bár könnyen elérzékenyülhetünk egy turmixtól vagy sült banántól is -, ám a mediterrán kultúrákban termesztenek zöld banánt, főző banánt és csemege banánt is, melyeket hatalmas fürtökben szállítanak és árusítanak a piacon. Nos, ennyit a meséről, nézzük, mire kell figyelnünk, ha már megáldott a sors egy banánfával.

  Mielőtt helyet keresünk a kis drágának, gondoljuk végig, hogy a “felnő”, levelei akár háromméteresek is lehetnek. Tavasztól őszig nyugodtan kitehetjük a kertbe, ám télire a lakásban keressünk neki szállást. A vásárlásra a legjobb időszak március vége-április eleje, de mivel a szállítás miatt eleve kis cserépben kapjuk meg, érdemes azzal kezdeni, hogy legalább két számmal nagyobb cserépbe ültetjük át. Ezt évente akár kétszer is megismételhetjük, főleg a fiatalabbaknál, mivel tápanyagigényük hatalmas, ezt pedig még tápoldattal, az idősebbeknél marhatrágyával is megspékelhetjük. Nyáron tegyük ki félárnyékos helyre, dézsás növényként a teraszon, az erkélyen vagy az udvaron igazi mediterrán hangulatot teremt, ha jól érzi magát, akár 20 óriási levelet is hozhat egy szezon alatt. Mivel a mi klímánk szárazabb, mint őshazájában, nyáron a levelek permetezésével oldhatjuk meg a párásítást. Télen már más a helyzet, vigyük be teleltetni olyan helyre, ahol folyamatos 10 fok körüli hőmérsékletet tudunk neki biztosítani, locsoni csak ritkán és kevés vízzel szabad, hogy földje épp, hogy ki ne száradjon. Apropó, föld. Ez okozza általában az egyik legnagyobb fejtörést. Legyen jó vízáteresztő, laza, humuszban és tápanyagban gazdag. Magunk is elkészíthetjük, fenyőalom, marhatrágya és agyag egy-egy arányú keverékéből.

  Sajnos csupán egy vagy két év múlva virágzik először, ha ki bírjuk várni, 60-80 nap múlva szüretelhetünk gyümölcsöt róla. A virágok kibontakozása közben egyenletesen meleg és párás levegőre van szüksége, termővé nevelni viszont csak elegendő hely – fóliasátor alatt 1-2 m2 – esetében van lehetőségünk.

  Igazi mediterrán hangulatot teremt a citromfa a lakásban. Ez a déligyümölcs nem újkeletű, már közel 5 ezer éve termesztik, az arab kereskedőknek köszönhetően hamar eljutott Európába is. Mediterrán hazájában akár 6 méterre is megnőhet, persze az itthoni cserepes nem lesz ennyire terjedelmes. Dézsában tarthatjuk akár kertben, teraszon vagy erkélyen is, amit ha ügyesen gondozunk, bőséges terméssel hálálja meg. Nyáron mindenképpen a szabadban tartsuk, laza, jó minőségű virágföldbe ültessük. A kerti földdel vigyázzunk, mert könnyen megfertőzhetjük növénykénket, inkább ne próbálkozzunk vele. Napos meleg helyen tartva rendszeresen öntözzük, de vigyázzunk, hogy pangó víz se legyen alatta. Ősszel vigyük be teleltetni, 10-12 fokos, napos és párás helyiséget válasszunk neki. Ha túl meleg, túl száraz vagy túl sötét van, a citromfa lehullatja leveleit.

  Kína déli részéről kaptuk a narancsfát, később Indián keresztül jutott Európába. Ahol az éghajlat engedi, ma mindenhol termesztik. A látványos örökzöld bokor vagy fácska fényes, bőrszerű leveleket és szép, fehér, illatos virágokat hoz. Egész évben vásárolhatunk fácskát, ám a főszezon karácsony környékén van, tehát ha igyekszünk, akár ajándékötletnek is kiváló lehet. Ha helyesen gondozzuk, magas kort megérhet, ráadásul nem is bonyolult. A nálunk kapható törpenarancs évente csupán 10-12 cm-t nő, de a kifejlett növények sem nagyobbak fél-egy méternél. Világos, jól szellőző helyen érzi jól magát, nyáron védett helyre kitehetjük a szabadba is. Télen 12-18 fokos helyen teleltessük, de elegendő fényt biztosítsunk számára és soha ne tegyük a lakás déli ablakába. Tavasszal és nyáron hetente egyszer öntözzük, télen azonban csak annyira, hogy földje épp ne száradjon ki. Néhány évente agyaggal kevert, tőzegben gazdag földbe ültessük át és rendszeresen vágjuk formára.

  A gondoskodást és ápolást a növények meghálálják, ne sajnáljuk az időt rá!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon