MENÜ
 • Törökország: Bazár, koppincs és all inclusive

  Mindenki hallott már Törökországról, azonban ha sikerül elvonatkoztatni az esti híradótól félelmek nélkül vághatunk neki a kalandnak.

  Sokszor inkább szeretnek arra fókuszálni, hogy Törökország egy veszélyes és mocskos hely, viszont ez egyáltalán nem így van. Valami valóságalapja természetesen akad a történeteknek, és kicsit veszélyesebb például a Görög nyaralóhelyeknél, de ez nem azt jelenti hogy lenne oka rettegni az odalátogatóknak, de mint minden idegen helyen nem árt észnél lenni. A legtöbb magyar utazó szerint nem lényegesebben koszosabb Isztambul fővárosunknál, így a mocskos jelző egyértelműen kihúzható. 

  A nem éppen vágykeltő bevezető után, még egy negatívummal folytatnám. Törökország az “all inclusive” szállodák melegágya, viszont mindenképp érdemes utána nézni az adott egységben számukra ez pontosan mit is takar, és ami túlzottan olcsó annak a leve is híg lesz.

  Most hogy már mindenkinek elment a kedve az egésztől és csak a legkitartóbbak olvasnak tovább, kezdődhet a kedvcsináló ehhez a rendkívül sokrétű és gazdag kultúrájú országhoz.

  A török főváros Isztambul, az ország összes etnikuma itt olvad egybe, több vallás él együtt többnyire békében. Korábban Bizáncként és Konstantinápolyként is ismerni lehetett a legalább 8000 éves múltra visszatekintő települést, ami az évek során 13 millió lakosú nagyvárossá nőtte ki magát. Különös elhelyezkedésének köszönhetően -a Márvány-tenger szeli ketté- mindig kereskedelmi központ volt. Igaz nagyobb része Ázsiában található, mégis a legnagyobb európai városok közé sorolják.

  Kiváló adottságainak és hatalmas történelmi múltjának köszönhetően mai is a világ egyik leglátogatottabb turistaközpontja, számos érdekes kiállítás és múzeum található Isztambulban, azonban a mecsetek és ortodox templomok ősi falai közt átélhető hangulatot semmi nem múlja felül. A Haghia Sophia és a Kék Mecset kihagyhatatlan látnivalóit képezik a városnak, a piactéren is érdemes alkudozni, híresen kedvező árakon lehet szinte bármihez hozzájutni. A legnevesebb márkák minőségi és kevésbé igényes másolataiból hatalmas választék tárul a kirándulók szeme elé.

  Alanya Törökország egyik legfelkapottabb nyaralóhelye. A város történelme egészen a római időkig nyúlik vissza, amikor ugyanis egy hírhedt kalózerőd volt. A kikötő, és a szűk utcácskák remek kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket rejtenek, az éttermek és kávézók mellett az éjszakai bárok is szép számban várják a látogatókat.

  Antalya a török nyaralóhelyek közül a legnagyobb, nyáron a város lakossága akár meg is triplázódhat. A csodás hangulatú történelmi épületek mellett minden modern lehetőség is megtalálható, a különböző sportolási lehetőségeken túl rengeteg bár és szórakozóhely is akad. Antalyaban valóban megtalál mindent, amire szüksége lehet egy turistának a kikapcsolódáshoz.

  Belek csodás partszakasza a módosabb látogatókat csalogatja. A település luxus hoteljeivel és golfpályájával vonzza az embereket, mintsem történelmi múltjával. Az apró helység az utóbbi 10 évben folyamatosan fejlődik. Sekély partszakaszán a fehér homok lágy kavicsokkal kilométereken át kényezteti az idelátogatókat.

  Kemer Antalyatól nem messze található, kikötőjében és strandszakaszain a tenger kristálytiszta, partja kavicsos és gyorsan mélyülő. A korábban kiméretű halászfalú alig pár év alatt fejlődött jelentős úti céllá. Az idelátogatók a szokásos tavernákon és bárokon túl, igencsak színvonalas jachtkikötőt találnak, így saját hajóval rendelkező utazóknak ide a legérdemesebb utazni.

  Side a fiatalok kedvence, sekély partján a víz gyorsan felmelegedik, így évről-évre egyre népszerűbb választás. Mivel a fiataloké a főszerep, így bulizni is itt a legérdemesebb, óvárosa kifejezetten menő kluboknak és bároknak ad otthont. Azonban nem csak az egyedülálló fiataloknak kedvez Side, ugyanis sekély partszakasza miatt fiatal családoknak is tökéletes választás. A szállodák és szórakozóhelyek kellő távolságra vannak egymástól, így az éjszaka pihenni vágyókat sem zavarja az éjszaka zaja.

  A vallási sokoldalúságnak köszönhetően nem tartanak olyan sok Európától távol álló ünnepet. A Ramadánon kívül alig vannak szokások, amik jelentősebben érintenék az odalátogatókat.

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre