MENÜ
 • Top5 munkahelyi félelem

  Nyugalom vagy ideglelés napi 8 órában?

  A változás jó. A változás hajtja előre az életet. Ehhez hasonló bölcsességekkel naponta találkozunk, de nem kevés stresszel jár, ha a főnökünk olyan változások elé állít minket, mint például folyamat-átszervezések, tulajdonosváltás, vagy netalán leépítés.  A Grow Csoport legfrissebb felmérése szerint a hazai cégek több mint háromnegyede rendszeresen él át hasonló változásokat, de csak alig 10%-uk kommunikál erről világosan a munkavállalók felé.  A kutatás alapján összeállítottuk az öt listavezető félelmet, amit a mai magyar dolgozók élnek át a munkahelyi változások kapcsán.

   felelem

  5.: Néhány új felület – a folyamatok átszervezése

  Holnaptól mindenki online felületen foglal tárgyalót, és az óraelszámolás vezetése is másképp működik. Felborul a napi rutinunk, és ha a menedzsment fel sem mérte előre, hogy ez mivel jár, mi a véleményünk erről, sőt meg sem indokolja, hogy miért is jó az nekünk, ha plusz adminisztrációval bővül a munkánk, az új rendszer könnyen elszabotálódhat. Ezek után megeshet, hogy továbbra is a tárgyaló ajtaján díszelegnek a foglalási cetlik, biztos, ami biztos alapon…

  4.: Holnaptól egy új divízió tagja leszel – szervezet-átalakítás

  Sikerült elérnie a „legambiciózusabb” kollegának a főnöknél, hogy fölém kerüljön? Többet kell dolgoznom a fizetésemért? Egyáltalán szükség lesz még rám?? Ijesztő helyzet a szervezet-átalakítás, és ha nem megfelelő a kommunikáció és az indoklás, folyamatos félelmet és feszültséget gerjeszt, ami nem tesz jót a kollektívának, emiatt a munka minőségére is károsan hat.

  3.: Új főnök – vezetőváltások

  Meg tudjuk-e fogalmazni a cég irányelveit két összetett mondatban? Általában igen, de van az a vállalat, ahol olyan gyorsan cserélődnek a vezetők vagy a tulajdonosok, hogy már abban sem vagyunk sokszor biztosak, hogy melyik szektorban dolgozunk… Könnyedén hitelét veszítheti az a cég az alkalmazottak szemében, ahol folyton váltakozik a vezetés és velük a koncepció; bennünk pedig csak nő a fásultság, bizonytalanság és csökken a lelkesedés, hiszen nem is tudjuk pontosan, miért kéne lelkesedni.

  2.: Másik főnök – kiszervezés

  Sokszor olyan változás ez, mint egy munkahely-váltás: más fizetés lehet, más munkakör, más menedzsment. Ha még sokáig is tart a bizonytalanság, egyre nő a félelem, ami szintén lehúzza a munka minőségét. Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten a vezetőség a részeredményeket is kommunikálja a dolgozók felé, mert ha a pletyka egyszer rossz irányt vesz, nehéz jó irányba visszahúzni a közhangulatot és elfogadtatni a végeredményt.

  1.: Köszönjük a munkáját! – elbocsátás

  A top félelem minden munkavállaló életében. Ha felröppen a hír, hogy leépítések jönnek, és kellő információ hiányában még fel is tuningolja a pletyka, sokszor már késő racionálisan indokolni a tényeket, legyenek azok fehérebbek vagy feketébbek a pletykáknál. A megfelelő felkészítés ebben az esetben is kulcsfontosságú, hogy ne érje a helyzet sokként az érintetteket.

  A munkahelyi változás, ha negatívan érint bennünket, és erről rosszul vagy sehogy sem kommunikálnak a főnökeink, kicsit olyan, mint a gyászfolyamat: kezdetben tagadjuk, igyekszünk ignorálni, aztán félünk vagy dühösek vagyunk, majd belefásulunk a tehetetlenségbe, esetleg elszabotáljuk. Fontos, hogy itthon is felmérjék a cégek a változás-menedzsment szükségét, hiszen szélsőséges helyzetben a vállalat életben maradása is függhet attól, hogy velünk, munkavállalókkal nem akkor és nem úgy kommunikál a vezetőség, amitől komfortosan érezhetnénk magunkat. Mi pedig, jó munkavállalóként, megérdemeljük és meg is háláljuk a törődést!

  Ajánló

  Martin Garrix legjobb barátja exkluzív interjút adott a Life-nak

  Indul a STRAND és a B my Lake! Íme a részletek

  Soha eddig nem látott attrakciók a Szigeten