MENÜ
 • Több száz milliárdos adomány a MET-nek!

  Egymilliárd dollárnyi modernista remekművel gazdagodott a New York-i múzeum!

  Leonard A. Lauder hihetetlen adománnyal ajándékozta meg a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumot. A férfi 78 kubista művész remekművét ajánlotta fel a múzeumnak, melyek összértéke körülbelül 226 milliárd forint, vagyis egymilliárd dollár.

  A kollekcióban található 33 Picasso-, 17 Braque, 14 Grus és 14 Léger-kép. Lauder 37 éven át gyűjtögette szorgosan a festményeket, míg magángyűjteménye a világ egyik legértékesebb kubista képeinek tárháza lett.

  “Ez egy kiemelkedő ajándék múzeumunk és a városunk számára” – nyilatkozta a múzeum vezetője, Thomas P. Campbell – “Leonard ajándéka nagy változásokat hoz a Metropolitan Múzeum számára.”

  A kubista mozgalom a huszadik század legfontosabb művészeti mozgalma volt, a gyűjteményben pedig olyan képek is találhatók, melyek kifejlődésében és fejlődésében mérföldkőnek számítanak.

  A 80 éves Lauder – aki az Estée Lauder cíég örököse – elmondta, hogy azért érezte szükségesnek eladományoznia a múzeumnak a gyűjteményt, mivel el akarja érni, hogy New York újra a művészeti világ központja legyen.

  “A MET modernista kollekciója – a MoMa, a Guggenheim és a Whitney gyűjteményével együtt – újra megerősíti a várost abban, hogy a huszadik századi művészet központja, New York pedig a világ művészeti fővárosa legyen.”

  A múzeum elmondása szerint a modern művészetek új kutatóközpontjává válnak, melyhez nagy segítség nyújt az a 22 millió dollár is, mely a támogatóktól, többek között Laudertől is összegyűlt.

  A képen látható festmény Lauder gyűjteményének egy darabja, Léger Le typographe című alkotása.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon