MENÜ
 • Tízmillió évig lábadozott a Föld

  Több mint tízmillió évbe került a Földnek az, hogy felépüljön a legnagyobb természeti katasztrófák után - árulta el egy nemrég publikált kutatás.

  250 millió éve Földünk egy olyan időszakát élte, mikor az élet majdnem teljese egészében eltűnt a színéről. Az élővilág csupán 10%-a maradt meg, mely óriási erőfeszítések árán próbálta állni a zord körülményeket. A kutatóknak azóta is fontos téma, hogyan állt helyre a rend a bioszférában, viszont most azt kutatták, hogy vajon mennyi idő alatt történt mindez.

  Dr Zhong-Qiang Chen, a Kínai Egyetem doktora szerint ez az idő akár a tízmillió évet is meghaladhatja. A meglepően hosszú idő szerinte két oknak tudható be: a krízis intenzitásának és a szűnni nem akaró természeti csapásoknak a kihalás után.

  A permi földtörténeti időszak végén, 250 millió éve esett át Földünk a legnehezebb korszakán. A globális felmelegedés mellett élőhelyünket savas eső, az óceán savasodása és kiszáradása is érintette. A körülmények miatt az akkor bioszféra 90%-a halt ki, beleértve az óceán lakóit is.

  A bioszféra nehéz talpraállása a kutatók szerint azért sikerült csak ilyen megdöbbentően lassan, mivel még a nagy kihalás után 5-6 millió évvel észlelhető volt felmelegedés, arról nem is beszélve, hogy míg a széndioxid tartalom óriásira növekedett, oxigén alig volt a levegőben.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon