MENÜ
 • Tíz titokzatos ufó-észlelés – 2.

  Folytatódik sorozatunk, melynek második részében újabb titokzatos ufó-ügyekkel ismerkedhettek meg!

  Míg előző öt esetünkben még leginkább szemtanúkra és néhány homályos fotóra hivatkozhattunk, az utolsó öt ufó-észlelésnél már elrablások, radarok, tiszta fotók és összeesküvés-elméletek játsszák a főszerepet.

  5. Barney és Betty Hill elrablása, 1961

  1961 szeptember 19-én került sor az első állítólag ufók-általi elrablásra. Betty és Barney Hill éppen egy Grovetonhoz közeli úton autóztak, mikor figyelmesek lettek egy ufónak látszó tárgyra. Hogy ezek után mi történt, azt ők maguk sem tudják, mivel az észlelés után azonnal elvesztették eszméletüket és több óra kiesett az életükből. Az eset után viszont hosszú hetekig álmodtak arról, hogy szürke űrlények elrabolják őket és bizarr orvosi vizsgálatokat végeznek rajtuk. A rémálmok később olyannyira sűrűvé váltak, hogy a pár segítséget kért a bostoni Dr. Benjamin Simontól, aki hipnotizálta őket és arra a következtetésre jutott, hogy a férfire és nőre egy, néhány héttel a televízióban látott űrlényes sorozat hatott, igaz, hogy néhány dologra ő sem talált magyarázatot. Az elrablás története körül máig sok vita kering és sokak szerint ez volt az alapja a hetvenes évekbeli pascagoulai eltűnések történeteinek.

  4. A JAL 1628-os járat és 1986

  1986 november 16-én a japán JAL 1628-as járat mellett egy, a repülőnél háromszor nagyobb objektum repült el, mely aztán ötven perccel később feltűnt Alaszka felett, illetve mind a katonai mind pedig a civil radarokon. Miután az objektum egyrészt hosszú ideig volt látható, másrészt rengeteg szemtanúja van az esetnek, ez az emberi történelem egyik legfontosabb ufó-észlelése, amelyre máig nincsen semmilyen magyarázat.

  3. Az iráni és a belga ügy, 1976 és 1990

  Miután 1976-ig alig-alig volt radaron is észlelhető egy-egy ufónak vélt objektum, a legtöbb beszámoló egyszerű mesének tűnt – egészen 1976 szeptember 19-ig. Ez volt az a nap, amikor sötétedés előtt Irán egy gépet küldött egy vadul manőverező ufó után Teherán felett, melyet minden radar jelzett. Amikor a repülő túl közel került az objektumhoz, a gép rendszere összezavarodott, sőt egy alkalommal olyan hiba keletkezett a fegyver-rendszerben, hogy a tüzelés reménytelenné vált. Az eset éppen eme érdekes hatás miatt vált kivételessé, na meg a radarok miatt, melyek végig mutatták az azonosíthatatlan tárgyat.

  Az incidens meghökkentően hasonlít azokhoz az eseményekhez, melyek 1990 március 30-án, Belgium határán történtekhez, ahol is egy sötét, háromszög alakú ufó jelent meg az égen. Ami különösen figyelemreméltó volt a látványban, az a járművek gyorsasága és azok a manőverek, melyek egy emberi pilótát megöltek volna. A teheráni ügyhöz hasonlóan itt is rengeteg volt a szemtanú, a radar is jelezte – illetve fotó is készült róla, mely a világ egyik legjobb bizonyítékaként fognak fel.

  2. Kenneth Arnold és a Rainier hegy, 1947

  A modern ufó-éra kezdeteként emlegetik a seattle-i pilóta és üzletember, Kenneth Arnold esetét. A két férfi 1947 májusában, a Rainier hegyen észlelt ufókat, vagyis olyan mozgó objektumot, amik az akkori technológiát sebességüket tekintve meghaladta az akkori technológiát. Leírásuk szerint egy csészealjat láttak egy tavacska mellett – így született meg a repülő csészealj kifejezés. Sokak szerint Arnold csak az ablakán visszatükröződő fényeket látta, de ez magyarázatnak már akkor is harmatgyengének bizonyult. Mindenesetre az eset legenda lett, kifejezést teremtett és óriási hatással volt kultúránkra.

  1. Roswell, 1947

  Matt Brazel 1947 júliusában, Új-Mexikó városától ötven mérföldre, Roswell városánál farmján fa- és fémdarabokat talált. Miután hallott a levegőben repkedő csészaljakról (lásd az előző pontot) Brazel elgondolkodott és azonnal felhívta a helyi katonaság. Érdekesképpen a katonaság először kijelentette, hogy a lezuhant lemezt összeszedték, majd néhány óra múlva tagadták azt, hogy bármilyen lemezalakú dolgot találtak volna, ehelyett inkább időjárási ballonokról beszéltek. A sztori ezután el is halt, egészen a hetvenes évekig, amikor a légierő egyik munkása – aki begyűjtötte a roncsokat – be nem jelentette, hogy igazából földönkívüliek eszközét szedte össze. Ezzel összeesküvés-elméletek sokasága született meg, melyek máig nem haltak el. Az ügyön az sem segített, hogy 1995-ben a Légierő felfedte a titkot Mogul elnevezésű projektjéről, mely 1947-ben a szovjetek fegyverkezését kutatta és azt állította, hogy annak egy járművét vélték annó az emberek ufónak. Az idegenekben hívők viszont nem vették be a bejelentést. A történet továbbfejlődött, immár szó van tömeges balesetekről és ufók holttesteiről.

  Az, hogy hiszünk-e vagy sem teljesen a mi saját döntésünk. Az, hogy könnyebb-e hinni vagy kételkedni, bár sokkal érdekesebb kérdés. Nem tudni, mit titkolnak előlünk, ahogy azt sem tudhatjuk, hogy ha valóban léteznek ufók, akkor azok jó vagy rossz szándékkal tesznek-e látogatást kicsi bolygónkra. Mindenesetre egy biztos: jobb félni mint megijedni, nem?

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon