MENÜ
 • Tíz titokzatos ufó-észlelés – 1.

  Írtunk már kísértetekről és titokzatos időutazásokról. Most pedig következzenek az ufók. Készen álltok egy újabb sorozatra?

  A felmérések szerint több mint az emberek fele hisz az ufókban és körülbelül öt százalékuk állítja azt, hogy látott már ufót, vagy annak tűnő tárgyat. Még a legnagyobb fanatikusok és hívők is elismerik, hogy a legtöbb észlelés téves, az emberek csillagokat, felhőket, meteorokat néznek idegen űrhajóknak, de sokszor az ijedelmet egy emberi tevékenység okozza, például egy tesztrepülés vagy egy műhold. De vannak olyan esetek is, amelyekre valóban nehéz – vagy akár lehetetlen – magyarázatot találni és nem csak részei de erősítői is lesznek az ufók körüli mende-mondáknak.

  Íme itt van két részes sorozatunk első része, melyben az első öt legtitokzatosabb észlelésről olvashattok.

  10. Kalifornia és a középnyugati űrhajók, 1896-1897

  Sokakat meglephet a tény, hogy a félreérthető fények az éjszakában már több mint egy évszázada is okoztak meglepetéseket az emberek számára. Az első ilyen élményekről több száz ember számolt be 1896 novemberében, Sacramentóban, Kalifornia államban, ahol különös fénylő objektumok mozogtak a levegőben – a körülbelül 48 km/h sebességű széllel szemben. Az égi látványosság egy hét múlva újra megismétlődött San Francisco felett, majd újabb és újabb városokban, mely hamarosan igazi médiahisztériát eredményezett. 1986 telén aztán két hónapig egy beszámoló sem érkezett a jelenségről, majd nemsokára a cigaretta-alakúnak leírt repülők újra megjelentek, Nebraskában, Michiganban, Minnesotában és Texasban egyaránt, majd 1987 áprilisa után soha többé nem tűntek fel. Bár sokan gyanakodtak arra, hogy csupán a média által kreált eseménysorozatról van szó, a több ezer egybefüggő beszámoló mégis máig szkeptikussá tesz mindenkit az ügyben, melyre máig nincs biztos magyarázat…

  9. Washington DC, 1952

  1952-ben a nemzetközi repülőtéren dolgozó földi figyelők radarjaikon észleltek számos objektumot, tovább a horizonton is megfigyelhetőek voltak villogó fények és fénycsóvák. A munkások azonnal tájékoztatták a légierőt a különleges észlelésről. Az első eset július 13-ra tehető, a második pedig július 29-re. A megmagyarázhatatlan égi jelenség még az elnök figyelmét is felkeltette, aki a legendák szerint még azon is elgondolkozott, hogy valamilyen ellentámadást indít. Mivel úgy döntöttek embereivel, hogy a legjobb védekezés a támadás, létrehozták a Robertson Panelt. Az alakulat különleges kutatókból állt, akiknek az volt a feladata, hogy tanulmányozzák a Project Blue Bookot, mely tizennyolc évnyi gyűjtögetés után hozott létre a légierő, 1969-ig bővítve, míg már több mint tizenkétezer ufóészlelés volt benne. A döntést végül sok kritika érte, mivel sokak szerint nagyobb szükség lett volna arra, hogy leleplezzék az ufókat, mint arra, hogy tanulmányozzanak régebbi észleléseket. Mindenesetre az esetre máig nem adtak magyarázatot.

  8. Fények Phoenix-ben, 1997

  Valószínűleg az utóbbi idők legnagyobb ufó-észlelése volt a phoenixi, már csak azért is, mert rengeteg szemtanúval bír, akik között többek között ott van az állam kormányzója is. Arizona lakosai 1997-ben érdekes látványt figyelhettek figyelemmel, március 13-án, több mint három órán keresztül. Rengeteg fényecske mellett többek között egy hatalmas háromszög alakú objektum is úszott az égen. A hivatalos magyarázat szerint néhány fény A-10 Warthog típusú repülőgépektől eredt, de a nagy háromszögre máig nem találtak – és nem adtak – biztos magyarázatot. A jelenség később nem ismétlődött meg, a körülötte csapott sajtóhisztéria viszont sokáig elhúzódott az eset körül pedig máig sok vita van.

  7. Kecksburg, Pennsylvania, ufóbecsapódás, 1965

  1965 december 9-én egy hatalmas tűzgolyó süvített át az égen, a jelenségről pedig hat államban is beszámoltak, plusz Kanadában is akadtak szemtanúk. Az objektum végül egy kis pennsylvaniai városban, Kecksburgan csapódott be. Az esetet először azzal magyarázták, hogy valószínűleg egy tűzgolyóról lehet szó – szokatlanul nagy fénnyel bíró meteoritról – de a helyiek komolyan megijedtek, mikor a területet elöntötték a fegyveres katonák, akik a beszámolók szerint a bokrok közül egy furcsa, tojásszerű képződményt is kihúztak. Egyesek szerint egy szovjet műhold csapódott be a földbe, de ez a gondolat sokak számára volt kétes, főleg miután az oroszok nem hiányoltak egy műholdat sem. A találgatások máig folynak, a NASA pedig nem sok információt közöl bármilyen eredményről is…

  6. A Mantell-baleset, 1948

  Bár a földbe 1948 januárjában, Kentuckyban egy pilóta, Thomas F. Mantell kapitány csapódott, az ok egy valószínűsíthető ufóra vezethető vissza, melyet a becsapódó repülő üldözött. Mantell oxigén nélkül merészekedett túl magasra, miközben egy ezüst színű, lemezalakú dolgot üldözött, a repülés közben viszont elvesztette eszméletét. A nyomozások szerint elképzelhető, hogy a pilóta valójában egy Skyhook legballont kezdett el üldözni. Az eset sok változást hozott – az emberek egyrészt szkeptikusabbak lettek az ufókkal kapcsolatos beszámolókkal szemben, másrészt viszont arra is rájöttek, hogy nem biztos, hogy a látogatók jószándékkal érkező kedves zöld lények lehetnek – és nem biztos, hogy azt szeretik, ha mi vagyunk rájuk kíváncsiak.

  A top öt hamarosan folytatódik, néhány mégizgalmasabb példával, így egy állítólagos elrablással is… Óvatosan aludjatok!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon