MENÜ
 • Tiltott portré látható Erzsébet királynőről

  A sokat vitatott festmény 60 évig rejtve volt a nyilvánosság elől, mert az nem hasonlított elégé őfelségére.

  A művet 1952-ben készítette John Napper. Több mint hat évtized után most állították ki először eredetileg tervezett helyén, Liverpool városházán. Erzsébet megkoronázásának évfordulója alkalmából tisztelegtek a kép elhelyezésével.

  A festmény hibája, hogy túlzottan hosszú nyakkal ábrázolja az uralkodót. Maga a művész sem volt elégedett munkájával, “Gyönyörű festmény egy királynőről, de nem a Királynőről”.

  A torz ábrázolás egyébként indokolt, és szükséges is lenne, ha a képet az eredetileg tervezett magasságban helyeznék el. Azonban alacsonyabban van, így pont előnytelennek látszik, mintsem tökéletesnek.

  A város polgármester helyettese elismerően nyilatkozott a portréról: “Nagyon büszkék vagyunk, hogy már az eredetileg is idetervezett festmény látható”. “Bárki aki belép a Szent George terembe, ezt fogja megpillantani elsőként, polgári szertartásokat, állampolgári esküket gazdagít majd.”

  Korában rendkívül erős kritikákat kapott, de most elnyerte mindenki tetszését aránytalanságára ellenére is.
  A 2001-ben elhunyt Napper második alkotását, amin már rövidebb nyakkal látható a Királyné továbbra is megtekinthető a városházán.

  Ajánló

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő

  Magyarországra látogat Flo Rida

  Újabb külföldi sztárokat jelentett be a Sound