MENÜ
 • Tiltakozó állatvédők: Noé bárkája indul Namíbiából Kubába

  Közel 150 vadállat kerül át a délnyugat-afrikai országból a karibi szigetvilágba.

  Állatvédők heves tiltakozásának célpontjául szolgál a Noé bárkája elnevezésű namíbiai program, melynek keretében az afrikai állam 148 vadállatot küld át repülőgépen Kubába. A 23 utazó faj között oroszlánok, elefántok, gepárdok, keselyűk és orrszarvúk is szerepelnek. Az akció egy 2009-es Raúl Castro és a namíbiai kormány közti megállapodás része. Az állatok új lakhelyéül a kubai főváros peremén található 3,4 négyzetkilométeres Nemzeti Állatpark területe szolgál, aminek jelenleg mintegy 850 lakója van. A namíbiai környezetvédelmi és turisztikai miniszter, Netumbo Nandi-Ndaitwah közlése szerint a vállalkozás teljes költségét országa állja.

  Az állatok befogása a héten kezdődött meg, méghozzá a Waterberg Plateau Park területén, és a tervek szerint még az év vége előtt megérkeznek Havannába. A következő két hetet néhány kubai szakember azzal tölti, hogy helyben ellenőrizze az állatok befogásának folyamatát. A projekt célja, hogy a karibi ország vadállat-populációjának genetikai állománya gazdagodjon. A namíbiai miniszter elmondása szerint a vállalkozás megtervezése során figyelembe vették a nemzetközi vadvédelmi szabályokat, így varacskos disznók, vízi antilopok, gnúk és zebrák nem lesznek tagjai a “delegációnak”.

  Az állatvédők szerint azonban nem garantált, hogy az átköltöztetett állatoknak jó sorsuk lesz új otthonukban. A hosszadalmas és stresszes repülőút is veszélyt jelenthet a jószágokra. “Szomorú arra gondolni, hogy ezeket az állatokat kiszakítják a természetes élőhelyükről, és olyan idegen vidékre kerülnek, ahol megfosztják őket a szabadságuktól, és teljesen kiszolgáltatottá válnak az embereknek” – nyilatkozta az állatvédők szóvivője.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon