MENÜ
 • The Walking Dead: A harmadik évad féltávnál

  A zombis sorozat fordulatokkal és izgalmakkal teli félévadzáróját követően felidézzük nektek mi történt az eddigi szezonban, talán kedvet csinálva azoknak, akik eddig kimaradtak a világ egyik legizgalmasabb drámai sorozatából.

  A Walking Dead diadalmenete három éve kezdődött a tengerentúlon, amelynek alapja egy nagy sikerű képregény. A kezdésben főhősünk, Rick egy lőtt sérülés után kómából ébredt fel a kórházban, de ezúttal egy teljesen új világgal kell szembenéznie. Amíg ő a kórházi ágyon feküdt öntudatlanul, addig egy vírus következtében zombik lepték el a földet, akik igen gyorsan tizedelik a bolygó még életben maradt lakóit. Elég egy általuk okozott karcolás, vagy harapás, és egy visszafordíthatatlan folyamat veszi kezdetét az emberi szervezetben, mely halálos kimenetelű. Akik azonban meghalnak, hamarosan önmaguk is hörgő, húsra éhes zombikká változnak át. Gyógymód nincs, a kormány feladta a harcot, elszabadult a pokol.

  Az első évadban Rick Atlantában próbált menedékre lelni, ahol azonban csak még több zombival találta szemben magát. Csatlakozott egy csapat túlélőhöz, és hatalmas szerencséjére megtalálta a feleségét és a fiát is. Az első évad izgalmai, pörgős cselekménye után a menekülő csoport egy farmon húzta meg magát. A második évadban lelassult a cselekmény, sokak számára egy kissé unalmassá is vált, mivel a zombik előli menekülés helyett töménytelen mennyiségű emberi drámát kaptunk. A készítők ezt valamennyire ellensúlyozni tudták egy váratlan cliffhangerrel az évad közepén, illetve egy olyan évadzáróval, amiben egy évadnyi izgalmat tudtak összesűríteni, amikor egy hatalmas zombi horda támadta meg a farmot, hőseinket újabb menekülésre késztetve.

  A harmadik évaddal valamit nagyon eltaláltak a készítők. A sorozat kábeles nézettségi rekordokat döntöget, a nézők pedig csak kapkodják a fejüket a fordulatokat látva. Ricknek minél hamarabb találnia kellett egy újabb védett helyet, hiszen felesége, Lori lassan szülni fog. Szerencséjükre pont belebotlottak egy börtönbe, ami ideális helynek tűnt. Csakhogy a börtön falai között is rengeteg járkáló ragadt bent, akiktől meg kellett tisztítani a cellákat. Így A farm ahol élünk után kaptunk egy fordított Prison Breaket. Az, hogy hőseinknek sötét, zombikkal teli folyosókon kell bolyongani egy zárt, ismeretlen terepen, még parásabbá tette a tisztogatást. Főleg, hogy még védősisakos rendőrzombikkal is meg kellett küzdeniük. Szerencsére igazi profi csapatként viselkedtek, amíg az öreg farmert, Hershelt lábon nem harapták. És ekkor hirtelen kaptunk egy amputációt, és az is kiderült, hogy nem ők az egyetlen élő csoport a börtönben.

  A börtönben elzárt maroknyi túlélőnek adott rövid update-nek köszönhetően az újonnan csatlakozó nézők is képbe kerültek azzal kapcsolatban, hogy mi is történt, és hogy mi az egyetlen módja a zombik megölésének. Aztán persze jött a nagy dilemma, hogy mi legyen a rabokkal, meg lehet-e ölni embereket is, ha veszélyt jelentenek a csapatra. Rickék segítettek nekik megtisztítani egy másik blokkot, hogy ott egymástól függetlenül éldegéljenek békésen. A butább rabok már ekkor kihullottak, néhányan pedig viselkedésükkel segítettek eldönteni a morális problémát. És az öreg lett az első olyan, aki túlélt egy harapást, persze cserébe fel kellett áldoznia az egyik lábát. Azért a feléledésekor bármekkora közutálatnak is örvend Lori, a mesterséges lélegeztetésnél mindenki a szívéhez kapott.

  A harmadik részben kikerültünk a börtönből, ezzel elkerülve, hogy a sztori megint megálljon egy helyszínen, mint a második évadban. Addig csak apró részleteket kaptunk Andreáról, aki elkeveredett a csoporttól a farm megtámadása után, utolsó erejéig kaszabolta az őket üldöző zombikat, míg végül egy kísérteties csuklyás idegen mentette meg őt, aki szablyával járkál, láncon vonszolva maga mögött két harcképtelenné tett zombit, akik a táskáit hordják. Ő Michonne, a csendes gyilkos, akinek arcáról nem igazán lehet semmilyen érzelmet leolvasni, ráadásul a másik fekete karakterhez hasonlóan az ő szájába se adnak túl sok szöveget. Őket egy újabb csapat túlélő ejtette foglyul, akik között nagy meglepetésre találkoztunk egy rég nem látott ismerőssel, Merle-lel, akit még az első évadban hagytak Rickék egy tetőn megbilincselve, de mikor visszamentek érte, már csak a levágott kézfejét találták meg.

  Andreáék így kerültek az idillinek tűnő Woodburybe, egy fallal védett kisvárosba, aminek lakói boldogan, gondtalanul sétálnak az utcán, és nem igazán ismerik az állandó félelem érzetét. A helyet a Kormányzó vezeti, akiről a rész végén persze kiderült, hogy nem stimmel vele minden, hiszen levágott fejekkel teli akváriumok előtt üldögél unalmas óráiban, illetve a fegyvereseivel nyugodt szívvel mészárolt le egy halom katonát, hogy utánpótláshoz jusson. Persze a faluban ezt a történetet már teljesen máshogy adta elő. Az ő személyében kapunk egy Lorinál is utálhatóbb szereplőt, aki mégis jót tett a sorozatnak, hiszen tele van titkokkal.

  És ekkor jött a negyedik WTF rész, ami azzal kezdett, hogy valaki egy őz darabjait csaliként helyezte el a zombik számára, hogy egy olyan bejárathoz vezesse őket, ami eddig le volt zárva. Így tizenöt percen keresztül minden egyes pillanatban azt vártuk, hogy mikor tűnnek fel hörgő zombik a biztonságosnak hitt zónában. Amikor eljött ez a pillanat, a csapat darabokra szakadt, és kezdetét vette a káosz. Éreztük, hogy ez a támadás túl felkészületlenül érte őket ahhoz, hogy mindenki túlélje. Az első áldozat pedig nem is lehetett volna más, mint a fekete srác. Minden jel erre mutatott, hiszen T-Dog a szokásostól eltérően több összefüggő mondatot is kapott a rész elején, meg ugye felbukkant egy másik fekete szereplő is. Az önfeláldozása mindenestre igazán szép volt, respect, R.I.P.

  És ha nem lett volna elég baj, még Lorinál is megindult a szülés menekülés közben. És teljesült a legtöbb néző álma, a legjobban utált karakter belehalt a szülésbe. Én bíztam abban, hogy a baba még Lori hasában meghal, és az átváltozása után elkezdi magát kirágni Loriból. A dolog kevésbé lett horrorisztikus, ráadásul kaptak egy kisbabát, aki ha menekülésre kerülne sor, elég nagy hátrányt fog jelenteni, mivel random módon kezd el sírni, a zaj meg ugye vonzza a zombikat. Mindenestre Lori is szépen búcsúzott, és Carl is végleg fel kellett, hogy nőjön. Az is kiderült, hogy a második részben elfutó rab túlélte a száműzetést, és bosszúból ráeresztette a zombikat a többiekre. A megmaradt két rabnak viszont lehetősége nyílt bizonyítani egy rendkívül izgalmas jelenetben, hogy melyik félhez is akarnak csatlakozni.

  Közben Woodburyben is kezdett kiderülni, hogy nem minden arany, ami fénylik. A Kormányzó másik kedvelt időtöltése, hogy a kislánya haját fésülgeti. Az egyetlen probléma, hogy a lánya már zombi, és láncra verve, kényszerzubbonyban tartja őt, akinek sajnos fésülködés közben nem sikerül megharapnia. Michonne tovább szaglászott, és talált pár fogva tartott zombit a városfalon belül. Így inkább kisétált a vörös zóna zombijai közé, míg Andrea a biztonságosnak tűnő városkában maradt. A döntését talán kicsit megbánta, amikor este a városlakók szurkolása közepette egy zombikkal körülvett pályán küzdöttek egymással a város keményfiúi.

  A börtönben Rick bekattant Lori elvesztése miatt, és zombimészárlásba kezdett. A készítők nagyon elbántak szegény Lorival, hiszen még egy zombival is felfalatták őt, biztos ami biztos alapon sose kerüljön elő többet. A rész végén azonban megcsörrent egy telefon, amit Rick felvett, és beleszólt, hogy „Halló?”. Ezt a cliffhangert a lehető leghülyébben oldották fel a készítők, de a szezon első negatív momentumáig így is egészen a hatodik részig kellett várni, ami igazán dicséretes.

  Andrea megint rámászott az aktuális rosszfiúra, aki közben Michonne után küldött egy kivégzőosztagot. És itt végre összeértek a szálak, hiszen a Michonne-t üldöző Merle összefutott a bébiételt kereső Glennel és Maggie-vel, túszul ejtette őket, és elvitte őket Woodburybe. Michonne fültanúja lett viszont, hogy a csapat többi része egy közeli börtönben van, így arra vette az útját, miközben arra a felfedezésre jutott, hogy zombivérrel a testén sántikálva a halottak nem akarják megtámadni. Nem is értem, hogy az első évad óta, ahol ezt egyszer már sikerrel alkalmazták, miért nem éltek soha ezzel az elterelési módszerrel. Ennyire büdös lenne a zombi vér? És még Carol is előkerült, ami mondjuk várható volt.

  A múlt heti rész lassan felvezette az eseményeket a finálé felé. Glennéket megkínozták, hogy elárulják hol vannak a többiek. Amikor a székhez kötözött zombit ráeresztették Glennre, az hihetetlen izgalmakat hozott magával. Egy unalmas jelenet után, ahol a doki azzal kísérletezett, hogy vajon a zombiknak maradnak-e emlékei, a Michonne vezette mentőakció egy erdei házban ragadt zombikkal körülvéve. Ez a jelenet a rész második csúcspontja volt, főleg ahogyan kijutottak a házból, és így eljutottak Woodbury falaiig.

  Az évközi finálé fő központja így Glennék kiszabadítása lett. Előtte kaptunk egy zombik által üldözött újabb kis csapatot, akik a börtönben kerestek menedéket. Volt köztük két fekete is, ami csak egy dolgot jelenthetett: az új fekete rabnak kampec lesz. Carl remekül oldotta meg a helyzetet, hogy újabb emberek próbáltak menedékre lelni a börtönben. Rickék közben bejutottak a városba, és persze sikeresen kiszabadították Maggie-éket. Leszámítva azt, hogy a fekete srácot tényleg lelőtték, illetve, hogy Darylt foglyul ejtették. Michonne közben tett egy kis kitérőt, és felfedezte a Kormányzó legsötétebb titkát. Sajnos Andrea megjelenésével nem sikerült véghez vinnie azt, amit elkezdett.

  A harmadik évad tehát szöges ellentéte a lassabb másodiknak, és ez a változás csak a javára vált. Izgalmas, feszült keveréke a horrornak és a drámának, remekül megírt forgatókönyvvel. Az alkotók nem félnek kinyírni a régi szereplőket, és folyamatosan kapunk újakat is. A folytatás február 10-én következik, így Rick és a Kormányzó összecsapásáig már számoljuk vissza a napokat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon