MENÜ
 • Tévhitek a koffeinről

  A koffein valami olyasmi, amiről mindenki hallott dolgokat, de igazság szerint nagyon sok minden nem biztos vele kapcsolatban. Vannak olyan kérdések is, amelyekre még tudósok sem tudják a választ.

  Azt például talán mindenki tudja, hogy természetes formájában fellelhető a kávéban és a teában, de azt már jóval kevesebben, hogy a teában több van belőle! Ezen kívül előfordul a kóladióban és a kakaóbabban is, valamint számos fájdalomcsillapítónak is alkotóeleme. Emellett több tévhit is kapcsolódik a koffeinhez.

  Az egyik ilyen elterjedt tévhit az, hogy függőséget okoz. Noha ebben van aprócska igazság, mégsem tud olyan súlyos addikciót okozni, mint a drogok, az alkohol, vagy a cigaretta. Mindenesetre akiknél fenn áll ez az eset, a leszokás során előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások, például fejfájás, ingerlékenység, álmosság, koncentrációs zavarok.  A koffeinmegvonás után 1-2 nappal azonban eltűnnek ezek a gondok. Tévhit továbbá az is, hogy egy csésze kávé segít a kijózanodásban, az viszont igaz, hogy kávé fogyasztása során könnyebben kiszárad a szervezetünk.


  Vannak olyan statisztikák, amelyek szerint az Amerikai Egyesült Államokban a tizenéves gyerekek több koffeint fogyasztanak, mint szüleik. Természetesen ők nem kávé, hanem kóla, energiaital és tea formájában. Egyes szakemberek szerint sok fiatalnál ez vezet a hiperaktivitáshoz, mások viszont ezt cáfolják. Érdekesség, hogy a koffeinnek is van halálos adagja, mégpedig 5-10 gramm. Az eszpresszóban 100 mg van, azaz ha valakit meg akarunk gyilkolni, akkor 50 alkalommal kellene újratölteni a csészéjét.
  forrás: divany.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon