MENÜ
 • Tetvek árulkodhatnak a népmozgásokról

  Egy tanulmány szerint az embereken élősködő tetvek génjei több információval szolgálhatnak, mint korábban sejtették.

  Ki gondolta volna? Ezek az apró élősködők is hozzájárulhatnak a tudomány diadalához. A PLOS ONE című tudományos magazinban publikált eredmények szerint a tetvek segítségével képet lehet alkotni arról, hogy milyen nagyobb népmozgások zajlottak le az évezredek során.

  Ennek oka, hogy a kellemetlen kis élősködők mintegy 25 millió éve a főemlősök állandó kísérői, és amikor a mai ember ősei elhagyták Afrikát, hogy benépesítsék a bolygót, a tetvek is velük tartottak. Marina Ascunce, a Floridai Természettörténeti Múzeum rovartudósa kollégái segítségével 75 tetű sejtmag-DNS-ét vette szemügyre, akiket a világ 10 tájáról gyűjtött össze.

  Azt találták, hogy például a Hondurasban honos élősködő rendkívül hasonlít ázsiai rokonára, amiből az entomológus arra következtetett, hogy a közép-amerikai országban vizsgált tetű ősei az amerikai földrészen elsőként letelepedő emberekkel együtt érkezhettek. Ezzel szemben a New York-i paraziták az európai fajtársakkal mutatnak szoros kapcsolatot.

  Az amerikai kutatók abban bíznak, hogy a további genetikai elemzés felfedheti azt is, hogy hol és mikor keveredtek a mai ember csoportjai neandervölgyi társaikkal, illetve más ősembertípusokkal.

  Forrás: stop.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon