MENÜ
 • Tanuljunk nyelveket! – De ne ezeket.

  Egyesek imádnak, mások utálnak idegen nyelveket tanulni. Legtöbbünk mégis beszél egy-két, vagy akár három olyan nyelven is, melyet középiskolás éveink alatt tanultunk meg. A szorgalmasabbak az iskolapadból kikerülve is folytatják tanulmányaikat. Vannak azonban olyan nyelvek, melyek megtanulásába belevágni embert próbáló feladat. Lássuk, melyek ezek!

  Kínai

  A kínai írás igazi műremek, háromezer éves múltjával egyértelműen a nyelvek nagy testvéreként tekinthetünk rá. Ahhoz azonban eléggé elkötelezettnek kell lenni, hogy valaki megtanulja ezt a felfoghatatlanul szerteágazó grammatikát. Érdemes belegondolni, vajon hány évbe telik megtanulni a tökéletes írásmódot. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az európai szemnek a leírt hangok semmiféle fonetikus támpontot nem adnak. A kiejtés állítólag szintén maga a rémálom, hiszen a mandarin négyféle különböző hanglejtést használ, sokszor az egy alakban leírt (rajzolt) hangnak akár öt-tízféle kiejtése is lehet, attól függően, hogy milyen hangokkal van körülvéve, ráadásul minderre semmiféle szabály nem vonatkozik, tehát csak és kizárólag eseti alapon dőlhet el, hogyan kell kiejteni egy-egy szót. Ráadásul a kimondott szavak tónusa nagy mértékben befolyásolja azok jelentését is, szóval mindenki felkötheti a nadrágot, ha arra vállalkozik, hogy kínaiul tanuljon.

  Arab

  Betűzés. A legtöbb arab betűnek négyféle változata létezik, melyeknek alakja attól függ, hogy éppen a szónak melyik részén helyezkednek el. Ja! És a magánhangzók nem részei az írott arab nyelvnek, tehát azt, hogy kiejtés közben a szóban hol található egy-egy magánhangzó, külön kell megtanulni. Emellett, ha esetleg abban reménykednénk, hogy ismerős szavakra lelhetünk, jobb, ha minél előbb felhagyunk ezzel. Ráadásul az arabban általában az ige áll első helyen, melyet a topik és a fókusz követ, ez pedig, mivel eltér a legtöbb, általunk gyakran tanult nyelvek jellegétől, jelentősen megnehezíti a rászokást. Az igéknek és a főneveknek három alakja létezik, azaz állhatnak a megszokott egyes-  és többesszámban, de kedves arab barátaink bevezettek egy úgymond duális számot is, mellyel a páros cselekvéseket, illetve párosával álló főneveket igyekeznek megkülönböztetni. Ezért hát, minden igének és főnévnek meg kell tanulni az összes alakját, és még mielőtt abban reménykedhetnénk, hogy van erre valami szabály, nincs. Ráadásul számos más nyelvhez hasonlóan az arabban is létezik hím-és nőnem, ez pedig még tovább bonyolítja a tanulást. És ha esetleg mégis rászánnánk magunkat, hogy évekig görnyedjünk a könyvek fölött, jó előre tudni, hogy az arab nyelv egyes nyelvjárásai körülbelül annyira hasonlítanak egymásra, mint a spanyol nyelv a franciára. Esetleg megérthetünk egy-egy szót, mondatot, de kizárt dolog, hogy tökéletesen beszélgessünk.

  Tuyuca

  Na, kéremszépen, Kelet-Amazóniában nem viccelnek az emberek. Kezdjük a tuyuca-nyelv kevésbé rettenetes oldalával. Csak úgy, ahogy a mi csodálatos magyar nyelvünk, ő is agglutináló. Jessz! Ez azt jelenti egyébként, hogy a toldalékok a szótőhöz, vagy azok alapalakjához kapcsolódnak, tulajdonképpen egy általuk módosított vagy megváltoztatott jelentésű szót hozva létre. Rag, jel, képző. Emlékszünk még? Na most, a probléma nem is ezzel lenne, amellett, hogy még belegondolni is borzalmas, hogy minden ragozással kapcsolatos szabályt, akár az anyanyelvünkre tekintve is, egyenként kell megtanulni. A gond ott kezdődik, hogy ennek a csodálatos nyelvnek az agglutinációja nem csupán a toldalékokban merül ki, hanem ők szavakat is egymásra halmoznak, azaz összeírják őket, ezekből pedig módosult jelentésű kifejezések keletkeznek. Például a (leírni is hajmeresztő) hoabasiriga szó, öhm, kifejezés, körülbelül azt jelenti, hogy “Nem tudom, hogyan kell leírni.” És kész is. Hát nem döbbenetes? Mi itt szórakozunk mondatokkal, meg mindenféle kifejezésekkel, ők pedig egész egyszerűen fogják az ehhez kapcsolódó szavakat és összeírják őket. Puff. Aztán ott van az az arcpirító tulajdonsága is a nyelvüknek, hogy főneveiket csoportokba rendezik, értsd: osztályokba, melyeknek külön nyelvtani szabályai vannak. Ilyen például a “fatörzsről félig lelógó” dolgok osztálya, melybe valamilyen bizarr oknál fogva beletartozik például a buggyos nadrág és a félig leszedett plakát is. Nem viccelünk. Azt pedig már kár is megemlíteni, hogy az igék végződése körülbelül harmincféle lehet, és amellett, hogy olyan dolgokat indikál, mint például az, hogy a “mi” személyes névmás a beszélőre és a hallgatóra, vagy a beszélőre és valaki másra vonatkozik-e, azt is jelöli, hogy mennyire vagyunk biztosak állításunk helyességében. Két kérdésünk van csupán: Hol lehet befizetni egy ilyen kurzusra? Illetve jár-e hozzá ingyenes fogadóóra a pszichológusnál?

  Navahó

  A navahó törzs a legnagyobb Észak-Amerikában élő indián törzs, mely körülbelül háromszázezer főből áll. Közülünk minden második ismeri ezt az ősi nyelvet, egyútt
  al ez a legnépszerűbb indián nyelvjárás is. A második világháborúban kulcsfontosságú szereppel bírt, hiszen az USA hadseregében rengeteg navahó nyelven beszélő katonát alkalmaztak kódbeszélőként. Ez annyit jelentett, hogy az angol nyelvű parancsokat saját nyelvükre fordították, ezt továbbították telefonon vagy rádión, így ha véletlenül le is hallgatta az ellenség az üzenetet, képtelen volt megfejteni annak tartalmát. Mondani sem kell, hogy sokkal nehezebb feladat volt rájönni a beszélt nyelv eredetére, majd megpróbálni keríteni valakit, aki megérti, mint feltörni egy ismert nyelvet rejtjelező algoritmust. A japánok soha nem tudták megfejteni a navahó beszédet, nem csak azért, mert anyanyelven beszélő tolmácsot a föld alól sem tudtak volna keríteni, hanem például azért is, amiért mi sem tudunk nekiállni egy esős vasárnap délután tanulmányozni ezt a gyönyörű nyelvet. Ugyanis szótár is csak korlátozottan, de nyelvkönyv, vagy bármiféle kapaszkodó, melyben magukat a szabályokat elmagyaráznák, nem áll rendelkezésünkre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon